Beneficiarii fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură, disponibile prin noul Program de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, care vor folosi genetică românească, vor avea prioritate la finanțare.
Unul dintre sectoarele în care se vor putea face investiții prin PNDR 2020 este legumicultura, iar unul dintre produsele care poate aduce profit este banala ceapă. Suprafețele cultivate cu ceapă în ultimii cinci ani au rămas relativ constante, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, la solicitarea ȘtiriAgricole.ro. Astfel, în 2010 au fost cultivate cu ceapă aproape 370.000 de hectare, pentru ca suprafața să crească la peste 394.300 de hectare în 2011 și să scadă la 365.149 de hectare în 2014.
Cele mai mari suprafețe cultivate cu ceapă s-au înregistrat, la nivelul anului 2010, în Iași, Suceava, Dolj, Dâmbovița și Arad. Anul trecut, situația pe județe a suferit ușoare modificări, în sensul că cele mai mari suprafețe cultivate cu ceapă au fost înregistrate în Teleorman, Suceava, Dâmbovița, Tulcea și Arad.
În plus, aproape o treime din consumul intern este acoperit de importuri, astfel că banala ceapă poate fi o sursă importantă de câștiguri.
ȘtiriAgricole.ro vă prezintă unele dintre cele mai rentabile soiuri de ceapă, omologate de stațiunile de cercetare din țară.
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură (ICDLF) Vidra a omologat soiul de ceapă Universal de Vidra, în anul 2013.
Caracteristicile soiului de ceapă Universal de Vidra:
- Soi de ceapă ceaclama, semitimpuriu, cu bulbi de mărime medie (159-180 g), de formă globuloasă, suculenți (9,5% s.u), cu grad de iuțeală scăzut;
- Soiul este tolerant la Peronospora destructor, fiind destinat culturii în câmp;
- Se poate cultiva în toate zonele țării, pentru consum în stare proaspătă şi industrializare;
- Se pretează la cultura cepei prin semănat direct din toamnă;
- Este tolerant la secetă.
De asemenea, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău a omologat două soiuri de ceapă.
Caracteristicile soiului de ceapă De Buzău:
Fructul (bulbul)
- Greutatea medie: 168,5 g
- Lungime: 6,5 cm
- Forma: aproape sferică
- Diametru la colet: 2 cm
- Diametru median: 6,8 cm
- Diametru disc: 1,5 cm
- Culoarea: galben arămie
Tipul de plantă
- Soi: semitardiv de ceapă ceaclama prin semănare directă (166 zile)
- Toleranţă: bună faţa de agenţii patogeni, având nevoie de tratamente preventive
- Potenţial de producţie: 50 -60 tone/ha
Observaţii:
- Destinaţia producţiei: consum în stare proaspătă.
Caracteristicile soiului de ceapă roşie de apă Rubiniu
Fructul (bulbul)
- Greutatea medie: 250,5 g
- Lungime: 9,2 cm
- Forma: trunchi de con
- Diametru la colet: 1,2 cm
- Diametru median: 8 cm
- Diametru disc: 1,6 cm
- Număr tunici cărnoase: 10
- Număr tunici pergamentoase: 3
- Culoarea: roşie – violet
Tipul de plantă
- Soi: semitardiv de ceapă roşie de apă – 150-160 zile
- Toleranţă: buna faţă de boli şi dăunători, având nevoie de tratamente preventive
- Potenţial de producţie: 60 – 70 tone/ha
Observaţii
- Destinaţia producţiei: consum în stare proaspătă.
O altă unitate cu tradiție în domeniu este Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Iernut.
Caracteristicile soiului de ceapă Roşie de Arieş
- este un soi semitimpuriu
- bulb rotund-turtit, de culoare roşie-violacee cu un grad de învelire a bulbului mijlocie cu o fermitate medie, suculent şi cu gust dulceag semi-iute, cu o greutate a bulbului de 100-150 g.
Caracteristicile soiului de ceapă Chibed
- comparativ cu soiul Roşie de Arieş, este mai dulce, nu pişcă şi se caracterizează printr-un bulb alungit elipsoidal de un violet mai intens, cu un grad de învelire mare, o fermitate compactă şi o greutate de 110-140 g.
Caracteristicile soiului de ceapă Arieşana
- este asemănător cu soiul Roşie de Arieş, însă are bulbul rotund alungit, de o culoare violet deschis şi o greutate a bulbului de 130-150 g.
Și cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Bacău se pot lăuda cu soiuri profitabile de ceapă.
Caracteristicile soiului de ceapă Orizont
- Precocitatea – 04
- Potenţial de producţie – 45-50 tone/ha
- Caracteristicile bulbului
- Forma – Ovoid, ascuţit spre vârf
- Mărimea – Mare spre foarte mare
- Culoarea – Galben auriu
- Fermitatea foilor membranoase – foarte bună
- Gustul – dulce, uşor iute
- Rezistenţa la păstrare – foarte bună
- Alte caracteristici – productiv, rezistent la secetă şi păstrare