Viticultorii au la dispozitie fonduri consistente, disponibile prin Programul National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol, 2014 – 2018, gestionat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Pentru cei care doresc sa accesez fonduri nerambursabile in 2015 pentru restructurarea si reconversia podgoriilor, selectia unor soiuri adaptate la conditiile de clima si sol din tara noastra poate face diferenta intre profit si pierdere. De aceea, StiriAgricole.ro a facut o selectie a soiurilor de vita-de-vie omologate de statiunile de cercetare din Romania.

Soiuri si clone de vita-de-vie omologate de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar

Pinot Gris 13 Mf

  • Anul omologarii:1980

Descriere sumara:

  • Clona are perioada scurta de vegetatie (160-165 zile), cerinte moderate fata de temperatura, vigoare slaba de crestere, fertilitate ridicata, productivitate – circa 8 tone/ha, strugurii mici, cilindrici, uneori aripati, cu pedunculul scurt si lemnificat, boabele asezate des pe ciorchine incat se deformeaza. Bobul este mic sferic, cu pielita groasa, de culoare gri fumuriu, intens pruinata, punctul pistilar persistent, pulpa zemoasa cu gust specific soiului. Matureaza strugurii in a doua parte a lunii septembrie si acumuleaza cantitati mari de zaharuri – 220-240 g/l, iar prin supramaturare poate atinge 270-280 g/l, cu o aciditate totala de 4,5-5,5 g/l H2SO4.  Vinul este echilibrat, cu aroma tipica de soi. In conditiile podgoriei Murfatlar, se preteaza pentru producerea vinurilor albe demiseci, demidulci si dulci.

Chardonnay 23 Mf

  • Anul omologarii:1983

Descriere sumara:

  • Clona de calitate asigura o concentrare a zaharurilor in must de pana la 240 g/l la maturitatea deplina si pana la 280-300 g/l la supracoacere. Se remarca prin prezenta unor arome specifice in boabele strugurilor. Maturarea strugurilor are loc in decada a II-a a lunii septembrie, producţiile medii fiind de 7-8 tone/ha. Vinurile obţinute din clona Chardonnay 25 prezinta un buchet fin, caracteristic soiului, dar mult mai pregnant, fiind mai onctuos, destul de corpolent pentru vin alb.

Afuz Ali 93 Mf

  • Anul omologarii:1980

Descriere sumara:

  • Struguri mari (421 g in medie), uni sau biaxiali, cilindro – conici, rar aripaţi, uniformi, lacşi, cu un aspect deosebit de placut. Bobul este mare (in medie 5,94 g), alungit, oval, turtit la varf, cu pieliţa de culoare verde-galbuie, de grosime mijlocie, slab aderenta la pulpa, cu pruina subtire, pulpa este suficient de consistenta, chiar crocanta, cu gust placut, dulce-acidulat. Strugurii pot fi recoltaţi pe o perioada de cel puţin o saptamana dupa maturitatea deplina, deoarece se pastreaza bine pe butuc, asigura producţii mari, in medie de peste 20 tone/ha, cu un procent de producţie – marfa (calitate extra şi I) de cca 98,6% şi rezista foarte bine la transport.

 

Columna

  • Anul brevetarii: 1985

Descriere sumara:

  • Soi de vigoare mijlocie-mare, cu maturare in epoca a V-a, strugurele cilindric, uneori aripat, lax, mijlociu ca marime si cu o greutatea medie de 124 g, bobul este mic, cu pielita groasa colorata galben-verzui si cu punct pistilar persistent, miezul este zemos. Asigura productii constante de 7-8 to/ha si o acumulare medie a zaharurilor in must (200-220 g/l), dar cu o aciditate relativ ridicata 5.5-6.5 g/l  H2SO4. Modul aparte de crestere a lastarilor, sub forma de cortina, permite cultivarea sa in sistem ecologic.Vinul este alb cu nuante verde-galbui, acidulat, potrivit de astringent dar echilibrat, cu gust slab persistent ierbos, fructuos.

Mamaia

  • Anul brevetarii: 1991

Descriere sumara:

  • Soi de epoca V-a, de vigoare mijlocie, rezistenta mijlocie la mana si putregaiul cenuşiu si usor sensibil la fainare. Strugurele este mijlociu, uniaxial, cilindro-conic, uniform compact si cu o greutate medie de 135 g. Bobul este mijlociu, rotund, cu pielita de grosime mijlocie, de culoare vanat-negru, lucioasa, cu pruina densa, cu pulpa deschis galbuie. Mai ales in anii secetosi, soiul dezvolta o aroma aparte, de trandafiri. Se preteaza la obtinerea vinurilor rosii si roze, aromate, de calitate superioara, vinuri speciale sau vermuturi. Productia medie de struguri este de 10-12 tone/ha.

Cristina

  •  Anul brevetarii: 1993

Descriere sumara:

  • Vigoare mijlocie, productivitate mare cu un potential alcoolic mediu la maturitatea deplina, asigura recolte mari si relativ constante 15 tone/ha. Strugurii sunt mici-mijlocii, uniaxiali, cilindro-conici sau uniaripati cu rahisul si ramificatiile usor flexibile, cu boabe normal de dese, ciorchinele avand un aspect semilax. Bobul este mic-mijlociu, sferic, pielita de culoare rosie-vinetie neagra, rezistenta, pulpa este de culoare verde deschis galbuie, putin consistenta, foarte suculenta cu gust dulce acidulat, mustul este slab colorat cu gust placut, echilibrat, realizand 5,8 g/l H2SO4 aciditate totala si 180 g/l  zahar si 24,1 g/l extract nereducator.

 

Feteasca neagra 9 Mf

  • Anul omologarii: 2009

Descriere sumara:

  • Clona, clar distincta fata de alt soi, uniforma, stabila, cu o creştere foarte viguroasa, maturare timpurie (epoca a IV), strugurele compact cu peduncul scurt si de marime mijlocie, bobul este mic, circular, cu epiderma fara pruina de culoare negru azurie, greutatea strugurelui de 196 grame, productia de struguri 3,076 (kg/but) si 11,5 tone/ha, realizeaza 4,6 g/l H2SO4 aciditate totala şi 221 g/l  zahar. Se obtin vinuri superioare seci si demiseci, de o calitate deosebita. Se preteaza la cultivarea in sistem ecologic.

 

Aurana

  • Anul omologarii: 2014

Descriere sumara:

  • Soi de masa timpuriu (epoca II), vigoare mare de crestere, coarda brun-galbuie, cu nuanta violacee la noduri, striata, nu prezinta fenomenul de meiere si margeluire in masa. Strugurele, cilindro-conic, verde-galbui, cu nuante chihlimbarii pe parte insorita, foarte mare (482 g), zahar 186,43 g/l, aciditate 4,5 g/l, compact. Bobul este larg-eliptic, mare, verde-galbui, iar pulpa este moderat ferma, suculenta, cu aroma fina de muscat. Productia ajunge la 3-4 kg/butuc, 10-15 tone/ha.
Share on Facebook