septembrie 27, 2021

Pepenii de la producatori se vor vinde doar cu eticheta aprobata de MADR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a publicat recent un proiect de Ordin privind aprobarea modelului etichetei pentru produsul pepeni comercializat de producatorii agricoli.

In sensul prevederilor art. 14, alin. (3) din Legea nr.145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege, se aproba modelul etichetei pentru produsul pepeni, comercializat de producatorii agricoli, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Informarea cu privire la obligatia afisarii etichetei la locul de vanzare, potrivit prevederilor art. 14, alin. (3) din lege, precum si verificarea afisarii de catre producatorii agricoli a acestora se deruleaza prin structurile cu atributii in inspectii tehnice din cadrul directiilor pentru agricultura judetene si a Municipiului Bucuresti, numite in continuare DAJ.

In vederea asigurarii trasabilitatii produsului pepene, structurile prevazute la alin. (1) verifica atestatul de producator, carnetul de comercializare, precum si documentul de identitate al producatorului agricol.

Monitorizarea verificarilor prevazute la alin. (1) si (2) se realizeaza de catre Directia Generala Control, Antifrauda si Inspectii din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in baza informarilor transmise de DAJ saptamanal.

Verificarea afisarii de catre producatorii agricoli a etichetelor se realizeaza prin sondaj de catre Directia Generala Control, Antifrauda si Inspectii din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Eticheta pentru produsul pepeni, comercializat de producatorii agricoli va contine informatii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obtinerii produsului si pretul de vanzare.

Producatorul agricol are obligatia afisarii etichetei prevazute la alin. (1) intr-un loc vizibil cumparatorilor, fara a se deteriora.

Eticheta are urmatoarele caracteristici: a) sa fie confectionata din hartie A4, plastifiata transparent; b) sa fie imprimata Landscape, fata-verso, color, cu denumirea produsului, localitatea de origine, data obtinerii produsului, pretul de vanzare.

Proiectul de ordin se afla in dezbatere publica timp de 10 zile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE