Cel mai mare depozit si procesator de legume din tara va fi realizat in Bihor cu fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cel mai mare depozit si procesator din legume din tara va fi construit la Nojorid, in judetul Bihor, cu fonduri europene, in cadrul unui proiect care valoreaza peste 6 milioane de euro, informeaza Agerpres.

„Este cea mai mare investitie pe fonduri europene, pe PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala), din tara si va fi construit in comuna Nojorid. Investitia se afla in stadiul autorizatiei de constructie, care este obtinuta, din cate stim. Este un proiect frumos care ne-ar ajuta foarte mult tinerii fermieri producatori de legume, in scopul valorificarii produselor. Principala activitate va fi pe frigerare, o metoda prin care se frigereaza instant legumele maruntite, tocate. Este un sistem la moda. Capacitatea de procesare va fi de o suta de tone pe zi, sortare, taiere, frigerare, doar legume’, a declarat, pentru sursa citata, Cristian Buzlea, directorul Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Bihor.

Proiectul are o valoare totala de 6.436.153 de euro, din care sprjinul european este de 2,5 milioane de euro (restul fiind contributie proprie), finantare prin Masura 4.2, Cresterea valorii adaugate a produselor agricole, din cadrul PNDR 2014-2020.

„Aceasta investitie explica si faptul ca a crescut numarul proiectelor depuse din comuna Sinteu, o zona de traditie in cultivarea cartofului. Pentru ca acest beneficiar a discutat deja cu producatorii din Sinteu pentru a produce cartofi. De la 10-20 de ari cat cultivau ei in mod obisnuit, au ajuns la doua-trei hectare pe producator. Se pare ca acestia cultiva in baza unui contract de achizitie a cartofilor. Este un lucru foarte bun, pentru ca le da oamenilor din comuna de lucru, in conditiile in care nu prea aveau alte posibilitati. Multi au venit sa faca proiecte la noi tocmai pentru ca au vazut viabila investitia pe zona de valorificare a productiei”, a mai mentionat directorul Buzlea.

Pe langa productia de cartofi de la Sinteu, facilitatea dezvoltata cu fonduri UE la Nojorid va avea capacitate sa preia si sa proceseze legume din intreg judetul Bihor, dar chiar si din judetele limitrofe, mai noteaza sursa citata.

Fermierii romani pot accesa pana la 2.500.000 Euro/proiect, fonduri europene, pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum si pentru forme asociative (cooperative si grupuri de producatori) in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat.

Fondurile europene pentru acest tip de investitii pot fi accesate prin intermediul submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole”, din cadrul PNDR 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE