Sacrificarile de bovine si de pasari in unitatile industriale specializate (abatoare) au inregistrat o tendinta ascendenta in 2016, comparativ cu anul anterior, in timp ce sacrificarile de porcine, ovine si caprine au fost in scadere, se arata intr-un comunicat INS.

Totodata, productia de lapte colectat de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile procesatoare s-a majorat in anul 2016 fata de anul 2015, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

„Anul trecut, sacrificarile de bovine in unitati industriale specializate, dupa numarul de capete, au crescut fata de anul precedent cu 29,3%, iar sacrificarile de porcine au scazut cu 0,1%. Fata de anul precedent, productia de carne de bovine a crescut cu 29,4%, iar cea de porcine cu 2%, datorita cresterii greutatii medii a porcilor sacrificati”, se arata in comunicatul INS.

Numarul de pasari sacrificate in abatoare s-a majorat fata de anul 2015 cu 1,8%, iar productia de carne de pasare a crescut cu 4,2%.

Pe de alta parte, numarul de ovine si caprine sacrificate in unitatile industriale specializate a scazut fata de anul precedent cu 12,2%, iar productia de carne de ovine si caprine a scazut, de asemenea, cu 8,4%.

In anul 2016 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vaca colectat de unitatile procesatoare de la exploatatiile agricole si centrele de colectare a crescut cu 32.655 tone (+3,6%).

Cantitatile de lapte brut colectat din alte specii (ovine si caprine) au crescut in anul 2016 fata de anul anterior, cu exceptia productiei de lapte de bivolita care a scazut cu 9,4%.

Cantitatea de lapte brut importat s-a majorat cu 29.007 tone (+28,7%).

Productia principalelor produse lactate a manifestat o tendinta ascendenta, cea mai mare crestere a productiei fiind inregistrata la branza (inclusiv urda) cu 5.928 tone (+7,3%). Evolutia cantitatii de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (84,2% din productia totala de branzeturi) s-a mentinut in aceeasi tendinta ascendenta.

Cresteri semnificative ale productiei in anul 2016 fata de anul precedent pot fi mentionate la: lapte de consum cu 18753 tone (+7,2%), unt cu 734 tone (+6,6%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) cu 7575 tone (+4%), branza topita cu 301 tone (+3,8%).

Cele mai mari cantitati de lapte de vaca s-au colectat in regiunile Centru (36,5%), Nord-Est (22,8%) si Nord-Vest (18,2%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenta in regiunile Centru (43,5%), Nord-Vest (peste 20%), Nord-Est (peste 15%) si Vest (peste 10%).

Share on Facebook