Parlamentul din Ungaria a interzis prin lege ca magazinele să fie deschise duminica. Vezi noul program de funcționare

Facebook
Twitter

Parlamentul din Ungaria a aprobat, marţi, legea prin  care interzice majorităţii magazinelor să fie deschise duminica, proiect iniţiat de partidul creştin-democrat KDNP, partener la guvernare al partidului Fidesz, şi susţinut ulterior de premierul Viktor Orban.

Magazinele din Ungaria vor fi închise duminica, cu excepţia celor a căror suprafaţă nu depăşeşte 200 de metri pătraţi, cu condiţia ca personalul care lucrează duminica să fie un proprietar de magazin care deţine o participaţie de minim 20% la acesta, sau un membru al familiei acestuia.

Exceptate de la „Legea de interzicere a programului de duminică în sectorul de retail” sunt tutungeriile, farmaciile, magazinele din aeroporturi, gări, închisori, spitale, pieţe agricole, benzinării şi magazinele din unităţile militare.

În versiunea finală a legii, care va intra în vigoare pe 15 martie 2015, titlul a fost schimbat din „Programul de funcţionare în sectorul de retail” în „Legea de interzicere a programului de duminică în sectorul de retail”.

Noul program de funcționare al magazinelor din Ungaria stabilit de Parlamentul din Ungaria

Programul de funcţionare al magazinelor din Ungaria va fi limitat la intervalul 06:00 – 22:00, decizie care va afecta unităţile cu program non-stop. Toate unităţile de retail vor putea să funcţioneze în cele patru duminici care preced Crăciunul, în intervalul orar 06:00-22:00 şi încă o duminică pe an, la alegerea proprietarului.

Totodată, magazinele din Ungaria vor putea fi deschise între 06:00-22:00 în zilele de 24 şi 31 decembrie.

Brutăriile din Ungaria vor putea funcţiona duminicile şi alte zile de sărbătoare între 05:00 şi 24:00 şi între 05:00 şi 22:00 în restul zilelor.

Legea permite guvernului să stabilească individual programul de funcţionare în sectorul de retail în funcţie de condiţiile locale (turism, obiceiurile de a face cumpărături, numărul de angajaţi, populaţie), iar regulile să fie incluse în reglementările locale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE