septembrie 26, 2022

Comisia Europeană a adoptat programul de sprijinire a pieței pentru fructe și legume perisabile în urma embargoului impus de Rusia. VEZI care sunt noile condiții

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeană a adoptat un nou program cu măsuri specifice de sprijinire a pieței pentru fructe și legume perisabile, la 29 septembrie ca urmare a embargoului rus pentru anumite produse agricole din UE.

Comisia Europeană a adoptat un nou program pentru măsurile de urgență privind sprijinul pieței pentru fructe și legume perisabile în urma embargoului impus de Rusia asupra importurilor pentru anumite produse agricole din UE.

Noul program, în valoare de până la 165 de milioane de € oferă suport pentru retragerea volumelor excedentare de pe piață și alocă sume mai mari în comparație cu programul anterior care avea o valoare de până la 125 de milioane € pentru fructe și legume, program anunțat la 18 august și suspendat la 10 septembrie.

Noua schemă de sprijin include o anexă care prezintă volumele eligibile în statele membre cu cifre concrete pe grupe de produse

Aceste volume sunt bazate pe volumele de export pentru această perioadă în ultimii 3 ani, cu sume defalcate pentru a ține cont de volumele deja solicitate în cadrul primei scheme de 125 milioane €.

Noul program de sprijin include portocalele, mandarinele și clementinele

Comisarul UE pentru agricultură Dacian Cioloș a declarat ” Mă bucur că s-a reușit să se mobilizeze 165 milioane € pentru a ajuta la ușurarea presiunii de pe piețe pentru cultivatorii de fructe și legume de la embargoul impus de Rusia. Acest program va fi mai bine orientate decât schema inițială, deși există încă o anumită flexibilitate în cele 4 grupe de produse. Aceste măsuri de sprijinire a pieței vor oferi ajutor pe termen scurt. ”

Prevederile noului program privind acordarea sprijinului UE

Ca și în programul precedent, acest sistem prevede acordarea de sprijinului UE pentru retragerile de la distribuția gratuită (care este 100% din fonduri UE), sau pentru retrageri de la utilizare a produselor non-alimentare (de exemplu, compost).

În mod similar, opțiunea de recoltare-verde sau non-recoltare este, de asemenea, disponibilă, cu un nivel de sprijin mai scăzut. Ca și anterior, măsurile vor fi, de asemenea, disponibile pentru producătorii care nu sunt membri ai organizațiilor de producători (OP), dar nivelul de finanțare din partea UE este mai mare pentru membrii organizațiilor de producători (75% din cifra prevăzută, în comparație cu 50% pentru non-membri) , cu posibilitatea de continuare (25%) pentru acest tip de producători din fondul operațional.

Noul program de sprijin, care se va derula până la sfârșitul anului, include o anexă care cuprinde volumele specifice, enumerate în 4 categorii de produse pentru cele 12 țări care au exportat cel mai mare volum mediu de fructe și legume în Rusia, în perioada septembrie-decembrie (septembrie-martie pentru anumite fructe ), în perioada 2011-2013.

Cele 4 grupe de produse cuprinse în noul program de sprijin sunt:

  • mere și pere: 181 000 t;
  • citrice: portocale, mandarine, clementine – 96.090 t;
  • alte legume: morcovi, castraveți, ardei, tomate – 44 300 t;
  • alte fructe: kiwi, prune și struguri de masă – 76 895 t.

Nu mai sunt incluse în noul program –  serie de produse care intrau în schema precedentă – varză, conopidă, broccoli, ciuperci și fructe moi.

În plus față de aceste volume specificate, toate 28 de state membre vor avea o rezervă de 3.000 de tone, fiecare, pentru retrageri suplimentare de pe piețe pentru produsele menționate în acest program, plus conopidă, varza si ciuperci, statele membre au permisiunea să acorde prioritate la anumite produse.

După embargoul impus de Rusia pentru importurile anumitor produse agricole din UE (și Statele Unite ale Americii, Canada, Australia și Norvegia), pe 7 august, Comisia Europeană a răspuns cu măsuri specifice de sprijinire a pieței pentru piersici și nectarine (33 mil. € ), fructe perisabile și legume ( 125 mil. €) și ajutorul pentru depozitarea privată pentru unt, lapte praf și brânză, precum și 30 mil. € suplimentar pentru programele de promovare.

Măsura de sprijin, luată sub autoritatea proprie a Comisiei, devine regulă, fără a fi nevoie de o aprobare prealabilă de către statele membre sau Parlamentul European. Cu toate acestea, Comisia s-a consultat cu experți din statele membre cu privire la emiterea anumitor procedurii, în timpul redactării textului pentru noua măsură de sprijin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE