Executivul european va discuta azi despre soluțiile de compensare a pierderilor înregistrate de producătorii europeni de fructe și legume, ca urmare a deciziei Rusiei de a interzice importurile de produse agroalimentare din spațiul comunitar.
Comisia Europeană dispune de un fond de circa 400 de milioane de euro pentru acordarea de compensații, care însă s-ar putea să fie insuficient, în condițiile în care producătorii stimează deja pierderi de circa 300 de milioane de euro.
Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene plata compensațiilor inclusiv pentru micii producători care nu fac parte dintr-o organizație profesională, potrivit secretarului de stat Daniel Botănoiu. Acestea ar trebui să acopere diferența de venit determinată de scăderea prețurilor. În luna iulie, producătorii livrau tomate la un preț de 3 lei pe kilogram, iar acum nu mai găsesc clienți nici dacă vând roșiile cu 1 leu pe kilogram.
Potrivit lui Daniel Botănoiu, decizia privind un eventual sprijin financiar va fi luată la întâlnirea de pe 14 august de la Bruxelles la care participă reprezentanţii celor 28 de state europene.
„Săptămâna trecută am transmis informal o notă Comisiei Europene privind situația sectorului de legume și fructe din România în urma embargoului impus de Federația Rusă, iar în data de 12 august nota a fost trimisă oficial la Bruxelles. Propunerea României vizează acoperirea pierderilor de venit suferite de producători, indiferent de forma de organizare. În funcție de soluția adoptată de Comisie vom solicita ajutorul financiar, dar deocamdată nu avem o evaluare a pagubelor”, a declarat Daniel Botănoiu citat de Agerpres.
Soluţiile posibile pentru sprijinirea fermierilor pot fi intervenţia publică, recoltarea înainte de coacere, distribuția gratuită.