Măsura de sprijinire a statelor afectate de embargoul impus de Rusia va fi relansată săptămâna viitoare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Măsura de sprijinire a statelor membre afectate de embargoul impus de Rusia va fi relansată săptămâna viitoare dar cu o nouă alocare bugetară, a anunțat duminică, la RuralFest, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș.

“Săptămâna viitoare vom relansa această măsură de sprijinire a producătorilor agricoli afectați de embargoul rusesc dar cu o nouă alocare bugetară. Aici este vorba în primul rând de acțiuni pe piață pentru a evita căderea prețului din cauza unui surplus de producție în urma imposibilității exporturilor către Rusia. Am suspendat măsura pentru că suma inițială de 125 milioane de euro a fost atinsă prin notificările înaintate de statele membre. Într-adevăr, Polonia a notificat cel mai mult dar este și printre țările cele mai afectate”, a explicat Dacian Cioloș.

Comisia Europeană ia în calcul și adoptarea altor măsuri de sprijinire a statelor membre afectate de embargoul impus de Rusia

“Ne gândim și la alte măsuri de compensare dar care vor fi țintite pentru producătorii care au fost afectați direct de faptul că nu au putut exporta către Rusia. Am anunțat deja că am dublat alocarea bugetară pentru promovare pe piața externă de la 30 de milioane de euro, prevăzute inițial, pentru sesiunea de proiecte de promovare care se desfășoară acum, la 60 de milioane de euro”, a adăugat Dacian Cioloș.

Comisia Europeană a anunțat, în 10 septembrie, că a decis să suspende alocarea unor ajutoare în valoare de 125 de milioane de euro destinate sprijinirii producătorilor europeni de fructe și legume perisabile, în contextul restricțiilor impuse de Rusia, din cauza ‘numărului disproporționat de mare de solicitări’ venite în special din partea producătorilor polonezi, transmite AFP.

Potrivit unei surse europene, această decizie este motivată de “îndoieli serioase” cu privire la validitatea datelor trimise de Polonia, în condițiile în care producătorii polonezi au reclamat 87% din ajutoarele totale deblocate la data de 18 august de Bruxelles.

Măsurile de sprijin anunțate în august vizează tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveții, ciupercile, merele, perele, fructele roșii, strugurii de masă și kiwi.

Comisia Europeană a adăugat celor 125 de milioane de euro destinate sprijinirii producătorilor europeni alte 30 de milioane de euro pentru promovarea produselor agricole europene în ideea de a le permite să-și deschidă noi piețe de desfacere.

La începutul lunii august, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne și lapte precum și fructe și legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia și Norvegia. Embargoul nu include însă produsele și alimentele pentru copii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA și Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE