septembrie 19, 2021

Negocieri cruciale pentru evoluția prețului alimentelor: patronatele din sectorul laptelui cer reducerea TVA la 9%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La sediul Ministerului Agriculturii va avea loc în această dimineață o întâlnire între conducerea MADR și liderii patronatelor din sectorul laptelui, care doresc reducerea TVA la 9%.

La discuții vor participa șeful APRIL, Dorin Cojocaru, și președintele Federației Crescătorilor de Bovine (FCBR), Claudiu Frânc.

Sectorului laptelui va fi afectat de eliminarea, de la 1 aprilie 2015, a cotelor de lapte. În plus, în contextul embargoului rusesc, piața comunitară este supraaglomerată, mai ales că producția la nivel european a crescut anul trecut, iar tendința se va menține și anul acesta.

„Odată cu aderarea la UE, modificarea politicii agricole comune, fermierii primesc sprijin decuplat de producţie, primesc sprijinul pe suprafaţă pentru anumite categorii pe care fiecare stat membru poate să le definească. Se consideră necesar să se transmită solicitarea către Comisia Europeană, solicitarea pentru categoriile respective, dar şi pentru cuantumul pe care vrem să-l acordăm. România a definit o listă cu acele categorii de culturi care să beneficieze de sprijinul cuplat, dar şi pentru sectorul zootehnic. Ce aş vrea să subliniez pentru sectorul zootehnic, este singurul exemplu pe care vreau să-l dau. Acolo unde, la 1 aprilie 2015, vor fi eliminate cotele de lapte, am considerat că este necesar ca pentru acei fermieri, pentru a-i stimula într-un proces de menţinere a competitivităţii de piaţă unică a UE, acordăm acest sprijin suplimentar pentru cei care au între 10 şi 150 de capete, un sprijin suplimentar pentru cei care au vaci pentru lapte, care porneşte de la 300 de euro în anul 2015 şi poate ajunge la sume mai mari pentru anul 2020. Acest lucru este deja solicitat de către Comisia Europeană. Sper să avem accesul cât mai repede şi să introducem chiar din anul 2015 această posibilitate extrem de importantă pentru crescătorii de vaci pentru lapte, dar şi pentru crescătorii de vaci pentru carne, acolo unde de asemenea avem o solicitare de acordare de sprijin suplimentar”, a declarat recent ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

De la introducerea cotelor la lapte, o dată cu aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră nu a colectat niciodată suficient lapte pentru a acoperi cota. Însă fermierii se tem că multinaționalele, care controlează piața internă, vor apela masiv la importuri, pentru a susține politicile statelor din care provin. Deja un mare procesator a anunțat că va reduce cantitatea de lapte colectată de la fermele din țară.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE