septembrie 26, 2021

lactate bradet

Beneficiile Codului Fiscal pentru agricultură: se dorește reducerea TVA în sectorul laptelui

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii se tem că eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie 2015 va determina eliminarea de pe piață a câtorva mii de mici producători, ca urmare a creșterii importurilor. Pentru a contrabalansa efectele negative, Ministerul Agriculturii dorește reducerea TVA la lapte.

„Pe zona de agricultură, beneficiile (noului Cod Fiscal, n.r.) cred că sunt extraordinare. În primul rând, cunoașteți foarte bie campanile care au avut loc pentru reducerea TVA la lapte și carne. În egală măsură, legumele și fructele cred că au nevoie de azi de un respiro fiscal, dacă vreți, a să reducem importurile din alte țări. Vom avea o discuție extreme de aplicată săptămâna viitoare și m-am oferit să fiu moderator pentru producătorii și procesatorii din sectorul laptelui și eu mi-aș dori să reușim prin acest Cod Fiscal să reușim să prindem și sectorul laptelui și sper sa găsim și consens și înțelegere la Ministerul de Finanțe”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în emisiunea „Vorbește liber”, difuzată de TVR 1.

De la introducerea cotelor la lapte, o dată cu aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră nu a colectat niciodată suficient lapte pentru a acoperi cota. Însă fermierii se tem că multinaționalele, care controlează piața internă, vor apela masiv la importuri, pentru a susține politicile statelor din care provin. Deja un mare procesator a anunțat că va reduce cantitatea de lapte colectată de la fermele din țară.

„Există o îngrijorare și la nivelul Ministerului Agriculturii, pentru că aceste cote țineau piața în echilibru. Noi am votat împotriva eliminării cotelor, dar din păcate nu am întrunit o majoritate. Ca urmare avem de gând să construim un lan cât mai rapid pentru a întări forța fermierilor din România pentru a face față concurenței. Putem face acest lucru prin sprijin direct și indirect. În ceea ce privește sprijinul indirect, mă refer la reducerea fiscalității, iar pe partea de sprijin direct vorbim de subvenții mai mari, ceea ce vom face. Pentru 2015, producătorii vor avea un sprijin dublu față de cât au avut în 2014”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Este vorba de ajutoarele naționale tranzitorii și plățile cuplate care vor fi introduse din acest an. Cel mai consistent sprijin este direcționat către fermierii care produc pentru piață.

De asemenea, prin noul Cod Fiscal va fi eliminată taxa pe stâlp și se lasă la latitudinea consiliilor locale dacă se reduc sau se elimină total taxele locale pentru utilajele pe care le cumpără fermierii.

O altă măsură prevăzută în noul Cod Fiscal este taxarea suplimentară a celor care nu își lucrează terenurile agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE