Proprietarii care dețin cel mult 2 hectare și le arendează ar putea fi scutiți de la plata contribuţiei la asigurări sociale de sănătate

Facebook
Twitter

Persoanele care deţin în proprietate o suprafaţă agricolă de până la 2 hectare şi realizează venituri din arendarea bunurilor agricole ar putea fi scutite de la plata contribuţiei la asigurări sociale de sănătate, au decis, miercuri, senatorii.

Senatul a adoptat, cu o largă majoritate, o propunere legislativă de completare a Codului fiscal prin care persoanele care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole şi care deţin în proprietate o suprafaţă agricolă de până la 2 hectare sunt scutite de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), informează Mediafax.

Proiectul, iniţiat de 13 parlamentari, majoritatea PSD, a fost votat cu 107 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi trei abţineri.

În expunerea de motive se arată că stabilirea bazei de calcul pentru plata CASS la un prag minim echivalent cu salariul de bază minim brut pe ţară generează situaţii în care valoarea contribuţiei datorate excede cu mult valoarea venitului realizat pentru care se plăteşte contribuţia.

Iniţiatorii susţin că acest fapt poate determina rezilierea contractelor de arendă şi, implicit, imposibilitatea de a colecta impozitul pe venit şi contribuţiile sociale calculate asupra veniturilor din arendarea bunurilor.

Propunerea va fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE