Norme de venit 2015 pentru PFA: cât plătesc contribuabilii în contul veniturilor comerciale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Norma de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către direcțiile finanțelor publice teritoriale, în funcție de specificul activității și de zona în care se desfășoară activitatea, cu condiția ca acea activitate să se regăsească în Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activități desfășurate de contribuabilii care realizează venituri comerciale.

Norma de venit nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. De la 1 ianuarie 2015, salariul minim este de 975 de lei, urmând ca de la 1 iulie 2015 să crească la 1.050 de lei.

Veniturile comerciale sunt veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele din profesii libere (avocat, notar, expert contabil etc), precum şi din practicarea unei meserii.

Persoanele fizice care realizează venituri comerciale datorează un impozit pe venit de 16% calculat la venitul net anual care se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.

Nomenclatorul activităților pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit este aprobat prin ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2875/2011.

Administrațiile finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București au obligația de a stabili nivelului normelor de venit pentru fiecare activitate din Nomenclator.

Dacă în anul fiscal anterior, venitul brut anual este mai mare 100.000 euro (echivalent lei), atunci persoanele fizice sunt obligate să determine venitul anual net în sistem real.

Sistemul de impunere pe baza normelor de venit este opțional. Persoanele fizice au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real.

Opţiunea este obligatorie pentru o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani.

Impozitul pe venit se plătește în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Astfel, în 2015, plățile trimestriale vor trebui efectuate până la

  •     trimestrul I: 25 martie;
  •     trimestrul al II-lea: 25 iunie;
  •     trimestrul al III-lea: 25 septembrie;
  •     trimestrul al IV-lea: 21 decembrie.

Administrațiile finanțelor publice au stabilit norme anuale de venit pe anul 2015 pentru persoanele fizice care realizează venituri comerciale din activități independente desfășurate individual sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, potrivit prevederilor art. 49 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Normele anuale de venit pe anul 2015, stabilite din activităţi independente,
conform art. 49 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Alba

Caraş-Severin

Harghita

Prahova

Arad

Călăraşi

Hunedoara

Satu Mare

Argeş

Cluj

Ialomiţa

Sălaj

Bacău

Constanţa

Iaşi

Sibiu

Bihor

Covasna

Ilfov

Suceava

Bistriţa-Năsăud

Dâmboviţa

Maramureş

Teleorman

Botoşani

Dolj

Mehedinţi

Timiş

Braşov

Galaţi

Mureş

Tulcea

Brăila

Giurgiu

Neamţ

Vaslui

Buzău

Gorj

Olt

Vâlcea

Bucureşti

Vrancea

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE