Motivul pentru care doua milioane de exploatatii din Romania nu primesc subventii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din cauza slabei capitalizari, subventiile europene reprezinta pentru fermierii romani un sprijin financiar de care cu greu s-ar putea lipsi. Desi in prezent Romania are aproape un milion de beneficiari ai platilor directe, exista in continuare multe exploatatii, cu suprafete mai mici de un hectar, care nu sunt eligibile pentru subventii.

„Avem peste 3 milioane de exploatatii, iar din cei aproape un milion de beneficiari de plati directe sunt eligibili doar daca au un hectar, deci de la un milion pana la 3 milioane și ceva sunt proprietarii care au sub un hectar. Deci, nu se poate vorbi despre o exploatatie viabila economic. Sincer, nici la un hectar, decat daca este pe legumicultura sau cu produse cu valoarea adaugata foarte inalta. Nu putem vorbi de o exploatatie viabila economic la un hectar de cereale. Este esential sa avem in vedere ce se intampla și in vestul Europei, pentru ca numarul fermelor s-a redus enorm in UE. Din cele 14 milioane de ferme din UE, jumatate, adica 7 milioane, sunt in Romania și Polonia. Acesta este fenomenul natural de reducere a numarului fermierilor și de comasare a fermelor catre cele viabile economic. Tendinta este catre coagularea fermelor astfel incat sa le permita fermierilor un trai decent și sa asigure hrana necesara pentru populatie”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte, potrivit Agerpres.

Procesul de comasare ramane in continuare un deziderat greu de atins in Romania. Acest lucru se poate remarca si daca ne uitam la beneficiarii platilor directe. Nu mai putin de 80% dintre acestia detin suprafete intre 1 si 5 hectare.

Autoritatile incearca sa incurajeze procesul de comasare a terenurilor agricole prin plati redistributive mai mari pentru cei care ies de exemplu din categoria 1-5 hectare si devin eligibili pentru cea de 5-30 de hectare. Nu in ultimul rand, din acest an, Ministerul Agriculturii isi propune sa acorde o plata stimulativa pentru fermierii care aleg sa isi arendeze terenul agricol in vederea comasarii suprafetelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE