Meniu

Subventii APIA: In 2019, fermierii vor primi 196 de euro pe hectar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Subventia pe suprafata pe care o vor incasa fermierii romani, in 2019, va ajunge la 196 de euro pe hectar, a anuntat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul unei emisiuni de televiziune.

„Pentru subventii exista un buget bine pus la punct. Pe zona vegetala, anul trecut au fost acordate subventii in valoare de 1,6 miliarde de euro. Anul acesta, subventiile au crescut si se vor majora in continuare pana in 2019. De exemplu, atunci, vom avea 196 de euro pe hectar”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Ora de Stiri”, de la postul TVR 2.

In 2015, subventia pe suprafata a fost de 170 de euro pe hectar, pentru fermierii care detin pana in 5 hectare sau au peste 30 de hectare. Cei care au avut in exploatatie intre 5 si 30 de hectare au primit subventii pe suprafata in valoare de 220 de euro pe hectar.

Seful MADR a mai subliniat ca fermierii trebuie sa puna un accent cat mai mare in acest an pe asociere si cooperative, deoarece in prezent circa 85% din agricultorii care primesc subventii detin pana in 5 hectare de teren agricol.

Pentru anul de cerere 2015, fermierii romani vor incasa de la APIA subventii pe suprafata in valoare de 77,08 de euro pe hectar (SAPS), plata pentru inverzire fiind de 53,90 de euro pe hectar.

Subventie motorina 2016. Ministrul Achim Irimescu a mai declarat ca este la curent cu dorintele fermierilor in ceea ce priveste majorarea cantitatii de motorina subventionata, insa un asemenea lucru nu este posibil din cauza restrictiilor CE.

„In acest an vom plati subventii la motorina pentru trimestrul 4 din 2015 si 3 trimestre din acest an. Suma totala este de 338,8 milioane lei. Avem nemultumiri din partea fermierilor care si-ar dori o majorare a numarului de litri subventionati. Exista niste restrictii insa. Noi si asa acordam circa 75 de litri. Norma este de 50 de litri. Fermierii ar dori undeva la 90 de litri”, a explicat Achim Irimescu, potrivit sursei citate.

Potrivit APIA, 14.067 beneficiari au solicitat plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, aferenta cererilor de plata pentru motorina consumata in trimestrele I si II ale anului 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE