Ce spune premierul Ciolos despre intarzierea subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul Dacian Ciolos a afirmat recent ca intarzieri in plata subventiilor au existat si in alte state membre, insa aceste probleme nu ar trebui speculate politic, informeaza Agerpres.

„Au fost intr-adevar intarzieri in platile directe din acest an. (…) Intarzieri au fost si in alte state membre, anul acesta, daca nu in toate statele membre. (…) Pentru ca e primul an cand se aplica noile scheme de plata rezultate in urma unei politici agricole comune. (…) Avem acum mai multe scheme de plata, care tin mai mult cont de nevoile unui sector sau altul, mai mult decat in vechea politica agricola comuna. (…) Ca sa avem aceste scheme de plata diferite, Romania, ca si celelalte state membre, a trebuit, in anii trecuti, (…) practic 2014 — 2015, sa ia anumite decizii despre cum va folosi sau nu flexibilitatile pe care le permite politica agricola comuna reformata. (…) Si nu critic pe nimeni aici, probabil si din motive obiective si din motive subiective au fost unele intarzieri cu deciziile care au fost luate privind schemele de plata specifice pe care Romania vrea sa le aplice sau nu, pentru ca stiu ca au fost o serie de dezbateri cu diferitele sectoare din agricultura care si-au dorit diferite moduri de repartizare a fondurilor pe platile directe si s-au luat anumite decizii cu intarziere. S-a intarziat si elaborarea sistemului IT de software pe baza caruia se fac platile si toate lucrurile astea s-au repercutat pana la intarzierea platilor, care au fost realizate si care sunt in curs. (…) Insa, dincolo de aceasta, mi se pare ca nu e normal ca astfel de situatii, astfel de probleme sa fie speculate politic. (…) E firesc sa fie discutii politice, mai ales intr-un an electoral, dar cred ca e important sa nu depasim o anumita limita a speculatiilor politice legat de aceste lucruri”, a declarat Dacian Ciolos, la deschiderea Forumului International al Alimentatiei, potrivit sursei citate.

Premierul Romaniei a declarat de asemenea ca din situatia care i-a fost prezentata de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, s-au platit pana in acest moment subventii in valoare de 1,4 miliarde de euro, reprezentant circa 95% din total.

„In momentul de fata, avem din cate mi-a spus domnul ministru si (…) i-am cerut chiar sa comunice mai mult pe acest subiect, inteleg ca peste 95% din platile la hectar au fost platite, circa 1,4 miliarde de euro”, a declarat Dacian Ciolos in deschiderea Forumului International al Alimentatiei, potrivit sursei citate.

Potrivit unui comunicat APIA din 6 iulie, suma totala autorizata la plata pentru Campania 2015, este de 1,524 miliarde euro, un numar total de 841.285 fermieri autorizati la plata pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Buget National).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE