Ministerul Agriculturii analizează posibilitatea de a oferi sprijin financiar printr-o schemă de minimis organizaţiilor de crescători de vaci de lapte, în vederea cumpărării de tancuri de răcire.
În prezent, Ministerul Agriculturii (MADR) lucrează la un proiect de hotărâre de Guvern, care să asigure cadrul legal de acordare a sprijinului. Fondurile necesare implică o alocare bugetară semnificativă, potrivit ministrului de resort, Daniel Constantin, care a participat azi la conferința de deschidere a târgului INDAGRA 2013.
Șeful de la Agricultură a vorbit și despre posibilitatea ca România să ceară o nouă derogare cu privire la comercializarea laptelui neconform, după 1 ianuarie 2014.
„Există la ora actuală o mare dezbatere, dacă să mai cerem sau nu o nouă derogare de la CE pentru laptele neconform pentru că suntem la un procent mai mic de 10% în prezent. Cei care mai sunt în această categorie, în jur de 15.000 de gospodării, vor avea astfel posibilitatea de a comercializa în mod organizat după 2014, dacă vor duce laptele în aceste tancuri de răcire”, a declarat Daniel Constantin.
Pentru promovarea și aplicarea schemei de ajutor, ministrul intenționează să implice și Camerele Agricole, care deocamdată nu sunt funcționale. În plus, mai spune Constantin, în proiect vor fi cooptați și primarii.
În vreme ce Guvernul încă mai caută soluții pentru spijinirea micilor fermieri amenințați cu eliminarea de pe piață, programele de susținere a sectorului derulate de privați dau rezultate. În primul an al programului socio-economic „O şansă pentru familia ta!”, demarat de Danone România, împreună cu Fundaţia Heifer România şi cu sprijinul fondului de investiţii Danone Ecosystem, au fost investite peste două milioane de euro. În cadrul acestui program fermierii primesc junici gestante de rasă, cu condiția să le îngrijească și să dea mai departe vițica de la prima fătare. De asemenea, fermierii au primit, la nivelul asociațiilor din care fac parte, sisteme de muls electrice mobile, astfel că nu își mai fac griji că laptele lor nu va fi bun de comercializare din 2014.
În noiembrie 2011, România a primit o nouă derogare de la Comisia Europeană pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare. Însă, produsele obţinute din acest lapte pot fi vândute doar pe piaţa naţională. Ca laptele crud să fie conform cu standardele europene, numărul total de germeni trebuie să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru.