MADR trebuie să accelereze implementarea planurilor de acțiune, în vederea accesării fondurilor din nou PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a adoptat ieri un Memorandum privind neîndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante, care evidențiază că ministerele implicate în administrarea programelor operaționale trebuie  să accelereze implementarea planurilor de acțiune, deja asumate, pentru îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante în termen de cel mult 12 luni de la data transmiterii oficiale a programelor operaţionale pentru atragerea fondurilor europene în perioada 2014 -2020.

Implementarea acestor planuri de acțiune va conduce la evitarea oricărui risc de suspendare a fondurilor în perioada 2014-2020, a anunțat Ministerul Fondurilor Europene.

„Toate condiţionalităţile ex-ante trebuie îndeplinite până cel târziu la data de 31 decembrie 2016, conform prevederilor regulamentelor europene. Prin aceste condiționalități, fiecare stat membru UE garantează existența condițiilor prealabile necesare pentru utilizarea  eficientă a fondurilor europene structurale și de investiții. Astfel, statele membre evaluează dacă sunt îndeplinite condiționalitățile ex-ante aplicabile, iar pentru cele care  nu sunt îndeplinite la data transmiterii Acordului de Parteneriat sau a programelor operaționale, se stabilesc acțiunile care urmează să fie realizate, organismele responsabile și calendarul de implementare a acțiunilor în cauză”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Fondurilor Europene.

Comisia Europeană a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 cu România la data de 6 august 2014. Pentru atragerea fondurilor europene structurale şi de investiţii, România a transmis oficial Comisiei Europene următoarele programe: Programul Operațional Capital Uman, Programul Operațional Competitivitate, Programul Operațional Asistență Tehnică, Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, Programul Operațional Regional, Programul Operațional Capacitate Administrativă și Programul Național pentru Dezvoltarea Rurală.

Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 este documentul care stabilește liniile directoare cu privire la accesarea fondurilor europene în această perioadă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE