Se vor acorda subvenții pentru distilarea subproduselor de vinificație

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În Programul Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018, se introduce și domeniul de distilare a subproduselor de vinificație, se arată într-un comunicat remis de Guvern.

„La solicitarea expresă a reprezentanților sectorului vitivinicol și în baza unei fundamentări reale și obiective, prezentul proiect de act normativ propune introducerea măsurii de distilare a subproduselor în Programul Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018. Această solicitare va conduce la creșterea veniturilor producătorilor care vor accesa măsura, prin aceea ca subvențiile oferite pentru distilarea subproduselor de vinificație vor constitui pentru aceștia venituri suplimentare. De asemenea, accesarea măsurii de distilare a subproduselor garantează practici corecte de piață în rândul țărilor producătoare de vin din Uniunea Europeană, prin creșterea controalelor și scăderea activităților frauduloase”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.

Prin adoptarea acestui act normativ, Executivul urmărește creşterea suprafeţelor apte să producă struguri pentru vin cu denumire de origine controlată, la cel puţin 30.000 ha, precum și promovarea, cu prioritate, în noile plantaţii a soiurilor româneşti pentru vinuri de calitate competitive pe plan european: Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Grasă, Fetească Neagră, Băbească Neagră, Cadarcă, Frâncuşa şi Busuioacă de Bohotin.

Totodată, se are în vedere accesarea investiţiilor care să conducă la modernizarea tehnologiilor de producție şi implicit obţinerea de vinuri calitativ superioare, care să promoveze România pe pieţele terţe, precum și continuarea măsurii de restructurare/reconversie a podgoriilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE