PNDR 2014-2020: Cererile de finanțare pentru ferma de familie se depun de pe 20 mai

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), împreună cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), va deschide începând cu 20 mai 2014 prima sesiune de depunere a cererilor de finanțare pentru Măsura 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole și sprijinirea fermelor de familie, cu finanțare din PNDR 2014 -2020.

Bugetul total alocat prin noul PNDR 2014-2020 fermelor de familie este de 35 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii estimează că vor fi 700 de beneficiari, care vor primi 50.000 de euro finanțare nerambursabilă pe proiect. Această primă sesiune se va desfășura după criteriile aferente Pogramului Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, dar finanțarea va fi asigurată din fondurile alocate perioadei de programare 2014 – 2020, prin aplicarea Regulamentului de tranziție.

Mai mult, în data de 15 aprilie 2014, Parlamentul României a adoptat modificarea Ordonanței de Urgență 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile, ceea ce va permite încheierea de contracte de finanțare care vor fi plătite cu fonduri aferente perioadei 2014 – 2020.

„Prin deschiderea acestei sesiuni vom începe efectiv să cheltuim din fondurile alocate României între 2014 și 2020. Este un start bun și suntem determinați să oferim cât mai curând și mai multe oportunități reale de finanțare pentru mediul rural românesc și să venim în întâmpinarea nevoilor acestuia. De asemenea, includerea fermelor de familie și prioritizarea lor arată că avem o strategie reală pentru acestea și că încercăm să întărim și să susținem acest tip de fermă deosebit de important pentru economia agrara a României”, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Cum tarifele practicate de fermele de consultanță sunt destul de piperate, Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR), din subordinea Academiei de Științe Agricole (ASAS) din București, va elabora proiectele-tip pentru fermele de familie. Data publicării proiectelor tip depinde de negocierile care au loc zilele acestea la București și Bruxelles cu privire la aplicarea noilor măsuri cuprinse în Politica Agricolă Comună 2014-2020. De deciziile care se iau depinde modul în care vor arăta Ghidurile solicitantului și implicit proiectele-tip, care se adresează micilor fermieri care vor să facă investiții sau să-și modernizeze fermele, fie că vorbim de zootehnie, legumicultură sau cultura mare.

Micii fermieri care vor să facă economie pot solicita servicii de consultanță de la Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală. Instituția va publica în curând o listă de tarife, care, spun reprezentanții acesteia, vor fi mai mici decât cele practicate de firmele de consultanță.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE