septembrie 17, 2021

AVERTISMENT. Comisia Europeană a anunțat suspendarea ajutoarelor pentru legumicultori și producătorii de fructe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeană a anunțat săptămâna aceasta că a decis suspendarea alocării ajutoarelor, în valoare de 125 de milioane de euro,  promise pentru legumicultori și producători de fructe, din cauza “numărului disproporționat de mare de solicitări” venite în special din partea polonezilor.

Potrivit unei surse din cadrul comisiei europene, această decizie este motivată de “îndoieli serioase“ cu privire la validitatea datelor trimise de Polonia, în condițiile în care producătorii polonezi au reclamat 87% din ajutoarele totale deblocate pe 18 august de Bruxelles.

Cu toate acestea, pentru a putea ajuta la stabilizarea piețelor afectate de embargoul rusesc, Executivul european a precizat că în următoarele zile va prezenta un nou mecanism mai concentrat de sprijinire. “Comisia Europeană este decisă în continuare să-i susțină pe producătorii care au pierdut o piață importantă“, a subliniat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

Sursa europeană citată de AFP susține că înainte de a suspenda măsurile de sprijin, Comisia a cerut în mod repetat autorităților poloneze să verifice veridicitatea datelor trimise de legumicultori și producătorii de fructe.

Măsurile de sprijin anunțate luna trecută vizau roșiile, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveții, ciupercile, merele, perele, fructele roșii, strugurii de masă și kiwi. Comisia Europeană a adăugat celor 125 milioane de euro destinate sprijinirii producătorilor europeni alte 30 milioane de euro suplimentare pentru promovarea produselor agricole europene, în ideea de a le permite să-și deschidă noi piețe de desfacere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE