Agricultura ecologica și finanțările cu fonduri europene nerambursabile, în prim-plan la AGROMALIM 2014 | FOTOGALERIE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Astăzi, în cea de a doua zi a târgului AGROMALIM 2014, organizat la Expo Arad, sunt organizate cursuri acreditate de agricultura ecologica, precum și seminarul dedicat fermierilor, în contextul noii Politici Agricole Comune (PAC) și a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

AGROMALIM 2014 și-a deschis ieri porțile, ediția din acest an bucurându-se de o participare extrem de numeroasă, atât din partea companiilor care oferă produse și servicii producătorilor agricoli și din industria alimentară, cât și a fermierilor, care au întrerupt campania agricolă de toamnă, pentru a veni la târg.

„Aveam de semănat rapița și de lucru la cartofi și porumb, dar am venit ca să văd targul, poate îmi iau niște utilaje mai bune”, ne-a spus fermierul arădean Gheorghe Blaga.

Ca și domnia sa, vizitatorii AGROMALIM 2014 au de unde alege utilaje și echipamente agricole, în condițiile în care organizatorii târgului s-au străduit ca și la ediția din acest an să fie prezenți foarte mulți expozanți. Anul acesta, sunt prezenți expozanți din șapte state europene, care se prezintă  cu o gamă completă și variată de tractoare, combine, mașini și utilaje agricole, cei mai importanți producători și importatori fiind prezenți la eveniment. AGROMALIM 2014 se adresează fermierilor care deţin exploataţii mari, micilor fermieri, specialiştilor din cercetare și învățământ, agenţilor economici din industria agro-alimentară. Totodată, AGROMALIM 2014 reprezintă o bună oportunitate pentru firmele expozante să își prezinte oferta de produse și servicii.

„agRO-ITinerarii”, la AGROMALIM 2014

În cadrul Seminarului „agRO-ITinerarii”, organizat azi, vor fi dezbătute măsurile din noua Politică Agricol Comună (PAC) 2014 – 2020, accentul fiind pus pe formele de sprijin pentru agricultori pe diferitele programe naţionale şi europene de finanţare şi susţinere a agriculturii. Seminarul este organizat de Camera de Comerț Italiană pentru România, Camera de Comerț, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad. Vlad Cherchezan, directorul Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Arad va vorbi despre măsurile și alocările financiare propuse în PNDR 2014-2020.

Un reprezentant al Fondului de Garantare a Creditului Rural va explica posibilitățile de creditare, în vederea cofinanțării proiectelor derulate cu fonduri europene, iar Mihaela Cancel, director executiv adjunct,  și Ioan Petrică, șef serviciu autorizare plăţi, din cadrul APIA Arad, vor oferi informații concrete despre gestionarea și autorizarea cererilor de plată, în contextul PAC 2014-2020.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a județului Arad, în parteneriat cu agenţia de training Creative Business Management organizează, în perioada 11-14 septembrie, în cadrul târgului Agromalim, care va avea loc în incinta EXPO Arad, primul curs de agricultura ecologica acreditat din RomâniaCursul se desfăşoară pe parcursul a patru zile şi este disponibil în trei variante de formare, respectiv „Curs agricultura ecologica vegetala”, „Curs agricultura ecologica animala”, „Curs agricultura ecologica mixta”. În cele patru zile de formare, cursanții vor afla care sunt prevederile europene în domeniul agriculturii, regulile de recoltare şi fertilizare a culturilor ecologice de câmp, tehnologiile de creştere, întreţinere şi exploatare a animalelor crescute în sistem ecologic şi cum se realizează certificarea în agricultura ecologica. Trainerii sunt specialişti în domeniu, cu o vastă experienţă în susţinerea şi promovarea agriculturii ecologice, de la tehnici de aplicare a legislaţiei din domeniu, până la certificarea şi gestionarea unei ferme propriu-zise.

„Prima sesiune va avea loc între  11-14 septembrie, în cadrul EXPO Arad. Costul cursului de agricultura ecologica este de 900 lei. Nu se percepe TVA. Pentru cursanții care se înscriu împreună cu o altă persoană, se acordă o reducere de 10% de persoană”, ne-a precizat Ruxandra Simion, reprezentanta agenţiei de training Creative Business Management.

Cea de-a doua sesiune va fi organizată în București, în perioada 20-23 septembrie 2014. Costul acestui curs variază între 600-800 lei, în funcție de modulul ales – vegetal, animal sau mixt. Nu se percepe TVA. Se acorda reduceri de grup de 5%/cursant, pentru participarea a două persoane (colegi, prieteni), 10%/cursant pentru participarea a 3 persoane și 15%/cursant pentru participarea a mai mult de 3 persoane.

Reprezentanți de seamă la AGROMALIM 2014

La deschiderea AGROMALIM 2014, care a avut loc ieri, au participat numeroase oficialități, printre care îi enumerăm pe secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Peter Tamaș Nagy, Gheorghe Neaţă, director în cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Lazar Zoltan, preşedintele Camerei Agricole Naţionale a Ungariei, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliui Judeţean Arad, Gheorghe Seculici, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultura Arad, Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultura Bistriţa-Năsăud, Marin Niculcea, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultura Teleorman, şi Dumitru Dan, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultura Ilfov.

După ceremonia de deschidere, în cadrul căreia invitații au susținut alocuțiuni, a avut loc premierea fermierilor din judeţul Arad care au performat în atragerea de fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2007 – 2013.  Pe lista premianților s-a aflat tânărul fermier Alexandru Tăşedan, managerul Lactovest Curtici. Acesta a fost laureat de curând și de MADR, pentru rezultatele deosebite înregistrate în ferma sa, pe care o conduse cu succes deși are numai 23 de ani. De asemenea, au fost premiați și Gavrilă Mureşan (Puiul Tău PFA), Călin Muscă (S.C. Pork Prod SRL), Andru Virgil, Alin Oală (Flora Arno SRL), Ioan Branga (Criş-Sib Lacto SRL). Totodată, s-au aflat pe lista laureaților și Primăria Socodor şi Primăria Jamu Mare.

Targul AGROMALIM 2014 este deschis publicului larg de joi, 11 septembrie de la ora 11:00 până la 18:00, vineri și sâmbătă între orele 10:00 și 18:00, iar duminică de la 10:00 la 16:00. Pe parcursul celor patru zile de eveniment, transportul este asigurat gratuit de către organizatori, de la stația Podgoria.

Programul evenimentelor AGROMALIM 2014:

Vineri, 12 septembrie:

 • 09:00 – 17:00: Curs de agricultura ecologica
 • 10:00:  Seminar „agRO-ITinerarii”: Măsurile PAC 2014 – 2020. Alte forme de sprijin pentru agricultori pe diferitele programe naţionale şi europene de finanţare şi susţinere a agriculturii; organizatori: Camera de Comerț Italiană pentru România, Camera de Comerț, Industrie şi Agricultura a judeţului Arad
 • 11:00 – 16:00: Întâlniri de afaceri pe domeniul agriculturii și industriei alimentare între firme românești și străine – pavilion B parter, sala mică
 • 13:00:  Întâlnirea regională a consultanților agricoli – pavilonul B etaj; organizator: Camera Agricola a județului Arad – Oficiul de Consultanță. Moderator: dr. ing. Adam ALDA
 • Prezentare ECOHORNET
 • 15:00: Întâlnirea Asociațiilor Crescatorilor de Ovine – pavilion B etaj

Sâmbătă, 13 septembrie:

 • 09:00 – 17:00: Curs de agricultura ecologica
 • 10.00: Deschiderea târgului
 • 10:00 – 16:00: Întâlnirea Asociației Gospodarilor Maghiari – pavilion B etaj
 • 11:00 – 13:00: Programarea PNDR 2014 – 2020 și dezvoltarea micro-regională prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală – FNGAL – pavilionul B parter, sala mică
 • ECOHORNET – PRODUS Premiera mondiala – generator de aer cald, de capacitate mare, mobil, utilizează cu eficienă peleți fabricațti din tot ce arde: resturi vegetale și deșeuri agro-zootehnice, ca paie, buruieni, coceni de porumb, rumeguș și dejecții de la pui, bălegar, coji de floarea soarelui, corzi de viță de vie etc., adică toate resturile de care agricultorii se chinuiesc să scape.
 • 11:00: Verificarea obligatorie a mașinilor de stropit până la sfarsitul anului 2016 – Ce are de făcut fermierul român. Prezintă: conf. Sorin BUNFESCU – USAMVB Timișoara
 • 12:00 – 15:00: Bonitarea taurinelor expuse în targ – ring de prezentare animale
 • 16:00: Concurs tăietori de lemne

Duminică, 14 septembrie:

 • 09:00 – 14:00: Vizita pe teren la o ferma ecologica mixta
 • 10.00 – Deschiderea târgului
 • 12:00 – 14:00: Prezentarea animalelor expuse și premierea celor mai reușite exemplare
 • 15:00: Extragere tombolă vizitatori

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE