MADR, eveniment pentru sustinerea culturilor proteice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 11 iunie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a avut loc deschiderea atelierului de lucru cu expertii statelor membre privind ”Proteinele vegetale – practici agronomice si beneficii ecologice”, organizat la propunerea reprezentantilor Directiei Generale Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene. Atelierul de lucru se desfasoara in perioada 11.06 – 13.06.2018 si prevede o sesiune plenara (11 iunie 2018), trei grupuri de lucru si concluzii (12 iunie 2018) precum si o vizita in teren in judetul Calarasi (13 iunie 2018).

Din partea MADR au fost prezenti ministrul Petre Daea, secretarii de stat Alexandru Potor si Daniel Botanoiu, precum si directori si experti din cadrul directiilor de specialitate, iar din partea Comisiei au participat experti din cadrul departamentelor cu responsabilitati in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, cercetarii si mediului.

In contextul actiunilor de elaborare a Planului pentru Plantele Proteice, ce va fi publicat la sfarsitul anului 2018, Comisia efectueaza cercetari, studii si dezbateri, sintetizand opinii cu privire la situatia actuala a sectorului proteinelor vegetale din UE.

Co–organizarea atelierului de lucru la Bucuresti este deosebit de utila in contextul pregatirii preluarii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene in primul trimestru al anului 2019 si din perspectiva unui stat membru recunoscut pentru productiile arabile.

In deschiderea atelierului de lucru, ministrul Petre Daea a sustinut o interventie multumind membrilor Comisiei pentru ca au ales Romania pentru gazduirea acestui eveniment, sustinand ca in tara noastra exista un interes deosebit pentru culturile proteice.

Este fundamental pentru noi sa construim mecanismele necesare de sustinere a culturilor proteice pentru a ne asigura independenta proteica la nivelul Uniunii Europene, mai ales ca  Romania are conditii exceptionale pentru cultura plantelor proteice, in mod deosebit pentru soia”, a afirmat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale .

De asemenea, ministrul Petre Daea a declarat ca este necesara sustinerea cercetarii in dezvoltarea culturilor proteice.

In incheierea discursului sau, ministrul Daea a subliniat ca Romania este activa, responsabila si onorata prin presedintia de anul viitor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE