MADR: cum ar putea fermierii romani sa-si valorifice produsele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ionut Nica, sef Serviciu Industrie Alimentara in cadrul MADR a declarat in cadrul unui eveniment ca retailul modern a luat o amploare foarte mare, lucru care ii obliga pe producatorii agricoli din Romania sa se asocieze, pentru a putea ajunge cu produsele pe rafturile hipermarketurilor, relateaza Agerpres.

,,O alta mare problema de unde pornesc toate lucrurile este cea de comercializare a produselor. Retailul modern a luat o amploare foarte mare, cu o cota de piata care sare de 65-70%, ceea ce inseamna ca producatorii din Romania trebuie sa aiba un parteneriat si trebuie sa gaseasca cele mai bune mijloace prin care sa-si puna rafturile hipermarketurilor produsele pe care le obtin”, a declarat Ionut Nica.

Oficialul mai vorbeste si despre modalitatile prin care statul ar putea sa-i determine pe retaileri sa comercializeze produse romanesti, insa recunoaste ca astfel de masuri nu sunt tocmai usor de implementat.

,,Este foarte greu sa impui, ca administratie, anumite reguli, dar nu este imposibil. Trebuie gasite caile prin care sa-i determinam pe retaileri sa aduca pe rafturile lor produsele romanesti. Avem un mare avantaj – consumatorii romani au inceput sa inteleaga ca produsele autohtone au o calitate diferita fata de produsele din import si incep sa solicite aceste produse. Din partea retailerilor a inceput sa existe o deschidere”, mai spune Nica.

Politica Agricola Comuna, avantaje si dezavantaje

Ionut Nica mai vorbeste si despre modul in care Politica Agricola Comuna a influentat sectorul agricol romanesc si precizeaza ca aceasta a adus atat avantaje cat si dezavantaje.

,,Cateva zeci de miliarde au venit in Romania in ultimii 18 ani pe zona de agricultura, pe zona de plati directe si pe zona de finantare prin fondurile europene pentru investitii. In acelasi timp, o data cu aceste avantaje financiare, a venit si o serie de dezavantaje. Politica Agricola Comuna ne-a impus sa ne armonizam legislatia nationala cu cea europeana, motiv pentru care a trebuit sa renuntam la anumite politici care erau considerate protectioniste. Din acel moment, a aparut o mare problema, cea a produselor care vin din import”, explica reprezentantul MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE