Intalnire de lucru a conducerii AFIR cu beneficiarii PNDR si autoritatile locale din judetul Constanta

Facebook
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a organizat marti, 16 ianuarie 2018, prima intalnire de lucru din acest an privind oportunitatile de finantare pentru anul 2018, disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

La acest eveniment, care a avut loc la sediul Consiliului Judetean Constanta, a participat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU, alaturi de personal de conducere de la nivel central, regional si judetean.

La intalnire au fost prezenti beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), solicitanti de fonduri europene, reprezentanti ai autoritatilor publice locale si ai societatilor de consultanta, reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL-urilor) din judet, precum si reprezentanti ai presei locale.

„Este prima intalnire pe care o avem in acest an cu beneficiarii si solicitantii de finantari prin PNDR si ma bucur ca s-a realizat in judetul Constanta care a avut rezultate foarte bune in cursul anului 2017. Astfel de actiuni vor continua pentru ca am speranta si increderea ca vom schimba perceptia oamenilor despre accesarea fondurilor europene. Am facut pasi foarte importanti in acest sens si sunt decis sa continui implicarea mea ca angajatii AFIR sa se concentreze tot mai mult pe imbunatatirea relatiei pe care o au cu beneficiarii.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Subiectele abordate in timpul intalnirii au vizat pregatirea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru anul 2018, problemele intampinate in anii anteriori de catre beneficiarii publici si privati in derularea proiectelor finantate prin intermediul submasurilor din cadrul PNDR 2020, dar si posibile solutii pe care AFIR sa le implementeze la nivelul procedurilor interne de lucru. Un subiect important ridicat de participanti a fost legat de modificarea legii achizitiilor publice, Agentia fiind angrenata intr-un sustinut efort institutional pentru a sprijini optimizarea acestui important act normativ.

„Am inceput deja, sub coordonarea domnului ministru Petre Daea si a secretarului de stat Alexandru Potor, dezbaterile asupra viitorului Politicii Agricole Comune. Desi pare un orizont de timp destul de indelungat, anul 2020 trebuie sa ne gaseasca pregatiti pentru o noua programare financiara. Am speranta ca Romania va primi fonduri europene mai consistente, care sa asigure o modernizare completa a agriculturii romanesti.” a mentionat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

De la demararea Programului in 2015 si pana in prezent, AFIR a primit solicitari de finantare in valoare totala de 6,95 miliarde de euro si a incheiat contracte de finantare insumand 3,13 miliarde de euro. Valoarea totala nerambursabila a platilor efectuate beneficiarilor Programului este de 2,73 miliarde de euro, suma aferenta proiectelor de investitii si platilor compensatorii. Platile efectuate reprezinta un grad de absorbtie de peste 36% din alocarea disponibila.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE