Recomandarea AFIR pentru beneficiarii PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale recomanda Unitatilor Administrativ Teritoriale sa ia in considerare articolul 6 din Legea nr. 2/ 2018 pentru elaborarea corecta a bugetelor locale aferente anului 2018.

Articolul 6 din Legea nr. 2/ 2018 a bugetului de stat pe anul 2018 prevede diminuarea excedentului bugetelor locale, inregistrat la data de 31 decembrie 2017, cu sumele destinate implementarii proiectelor care beneficiaza de finantare din fonduri externe nerambursabile.
Aceasta diminuare se poate realiza inca de la faza de proiect a bugetului local (faza publicarii pentru transparenta), cu respectarea conditiei incadrarii sumelor destinate implementarii proiectelor ce beneficiaza de finantare din fonduri externe nerambursabile, prevazute in excedent, la Titlul 58 – Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020.

Avansurile acordate prin PNDR pot fi utilizate exclusiv pentru finantarea cheltuielilor care fac obiectul contractelor de finantare incheiate intre beneficiarii publici și AFIR, pâna la terminarea duratei de executie a contractelor de finantare, respectiv 24 sau 36 de luni. Aceste avansuri asigura finalizarea in termen și in bune conditii a proiectelor de utilitate publica finantate prin intermediul PNDR.

„Pentru a preveni aparitia unor blocaje financiare la nivelul UAT-urilor care au semnat contracte de finantare cu AFIR pentru implementarea proiectelor de investitii in infrastructura de baza și de acces, consideram oportun sa atragem atentia cu privire la posibilul risc de subdimensionare a bugetelor locale in exercitiul financiar din acest an, daca nu se va tine cont de prevederile Legii 2/ 2018. Noi, ca Agentie, avem același interes ca și beneficiarii noștri, acela de a duce la bun sfârșit investitiile aflate in derulare și pentru aceasta vom intreprinde orice actiune care poate veni in sprijinul real al beneficiarilor PNDR.” a precizat Adrian CHESNOIU, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Așadar, modalitatea de inregistrare a sumelor destinate implementarii proiectelor ce beneficiaza de finantare din fonduri externe nerambursabile (avansuri acordate in baza contractelor de finantare, sume destinate cofinantarii proiectelor, sume destinate acoperirii cheltuielilor neeligibile, sume destinate angajarii de credite pentru sustinerea proiectelor etc.) este foarte importanta in contextul prevederilor art. 6 (15) din legea bugetului de stat pe anul 2018.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE