Oportunitati de finantare prin PNDR 2020 in judetul Dambovita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Centrul regional 3 Sud Muntenia al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale a organizat joi, 10 mai 2018, conferinta cu tema „Oportunitati de finantare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020)”. Evenimentul organizat la Centrul International de Conferinte al Universitatii Valahia din Targoviste s-a bucurat de participarea ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre DAEA, vicepresedintelui Senatului Romaniei, domnul Adrian TUTUIANU, prefectului judetului Dambovita, domnul Antonel JIJIIE, secretarului de stat din MADR, domnul Alexandru Valentin TACHIANU si a directorului general al AFIR, domnul Adrian CHESNOIU.

„In primul rand, suntem aici noi pentru dumneavoastra si nu dumneavoastra pentru noi, institutiile Ministerului Agriculturii care au legatura cu domeniul fondurilor europene se afla in slujba tuturor si a fiecaruia in parte. Aceasta este abordarea pe care o recomand tuturor, asa se traduce, asa se implementeaza. Daca sunt greutati, ele trebuie spuse acum, daca sunt solutii trebuie aplicate acum, astfel incat aceasta intalnire sa fie una de lucru, cu raspunsuri clare, fara echivoc. Orice problema care tine de judet, se va rezolva la judet, orice problema care tine de Ministerul Agriculturii se va transmite, fara restrictii, spre rezolvare, catre Ministerul Agriculturii. Tema zilei si a viitorului, pe care o tratam prioritar, este sa absorbim integral fondurile de la Uniunea Europeana.” a declarat ministrul Agriculturii, Petre DAEA.

De asemenea, la eveniment au luat parte, reprezentanti ai Parlamentului Romaniei si ai Ministerului Agriculturii, ai autoritatilor publice locale, ai institutiilor din judetul Dambovita implicate in avizarea documentatiei specifice proiectelor finantate cu fonduri europene (Directia de Sanatate Publica, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia Sanitar-Veterinara), precum si beneficiari ai investitiilor finantate prin intermediul submasurilor din cadrul PNDR 2020 din regiunea Munteniei.

„Este foarte important pentru noi sa continuam pe modelul anului trecut, cand am reusit sa aducem Romania de pe pozitia 26, pe locul 3 in Europa la absorbtia fondurilor europene. Este foarte important sa conlucram cu ceilalti colegi din institutiile statului in interesul dumneavoastra si nu precupetim niciun efort pentru a gasi solutii ca din fondurile de 9,4 miliarde de euro alocate Romaniei pentru agricultura si dezvoltare rurala sa nu pierdem niciun eurocent in 2023. Aceste intalniri de lucru sunt foarte importante pentru mine, am preluat foarte multe informatii si observatii din teritoriu si am reusit sa creez o punte de legatura, care nu exista, intre reprezentantii statului si beneficiari.” a precizat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Subiectele abordate in cadrul conferintei au vizat oportunitatile de finantare, pregatirea sesiunilor de depunere din acest an, precum si dezbateri privind dificultatile intampinate in anii anteriori de catre beneficiarii publici si privati in derularea proiectelor finantate prin PNDR 2020. Totodata, s-au adus in discutie si anumite spete din domeniul achizitiilor publice.

De la demararea PNDR 2020 si pana in prezent, AFIR a primit solicitari de finantare in valoare totala de 7,2 miliarde de euro si a incheiat contracte de finantare insumand 3,6 miliarde de euro. Valoarea totala nerambursabila a platilor efectuate beneficiarilor Programului este de 3,17 miliarde de euro, suma aferenta proiectelor de investitii si platilor compensatorii. Platile efectuate reprezinta un grad de absorbtie de aproximativ 37% din alocarea disponibila.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE