Infiintarea grupurilor de producatori cu fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care doresc sa se asocieze in grupuri de producatori pot beneficia de fonduri europene de pana in 100.000 de euro, prin intermediul masurii 9.1 – Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol, din cadrul PNDR.

Cei care pot beneficia de aceste fonduri sunt grupurile de producatori care se incadreaza in definitia IMM-urilor si care sunt recunoscute conform legislatiei nationale in vigoare, pentru urmatoarele sectoare: culturi de camp; horticultura (exceptand grupurile sprijinite prin subprogramul pomicol); cresterea animalelor si pasarilor, mixte.

Conditii minime obligatorii pentru acordarea sprijinului

Pentru a demonstra indeplinirea conditiilor minime obligatorii specifice proiectului dumneavoastra este necesar sa prezentati in cadrul Planului de afaceri toate informatiile concludente in acest sens, iar documentele justificative vor sustine aceste informatii, potrivit Ghidului solicitantului aferent masurii 9.1.

Solicitantul trebuie sa se incadreze in categoria beneficiarilor eligibili;

Solicitantul prezinta un plan de afaceri care trebuie sa detalieze activitatile planificate ale grupului in raport cu una sau mai multe dintre categoriile enumerate mai jos (art. 27(1) R1305/ 2013):

  • adaptarea productiei si produselor producatorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerintele pietei;
  • introducerea in comun a produselor pe piata, inclusiv pregatirea pentru vanzare, centralizarea vanzarilor si aprovizionarea cumparatorilor en gros;
  • stabiliriea unor norme comune privind informarea asupra productiei, acordand o atentie deosebita recoltarii si disponibilitatii;
  • alte activitati care pot fi desfasurate de catre grupurile de producatori, cum ar fi dezvoltarea competentelor in materie de exploatare si de comercializare, precum si organizarea si facilitarea proceselor de inovare.

Sprijinul nerambursabil va fi de 100%, dar nu va depasi: anual 10% din valoarea productiei comercializate si 100.000 euro/ an.

Sprijinul nerambursabil se va acorda ca procent din productia comercializata prin intermediul grupului astfel:

  • Anul I – 10%;
  • Anul II – 8%;
  • Anul III – 6%;
  • Anul IV – 5%;
  • Anul IV – 4%;

Sprijinul nerambursabil se va plati sub forma unui ajutor forfetar degresiv, in transe anuale, pe o perioada care nu poate depasi cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE