Idei de afaceri: cum a accesat o studenta la Horticultura fonduri europene pentru o plantatie de capsun

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tot mai multi tineri se arata dornici sa dezvolte o afacere in mediul rural, mai ales ca au posibilitatea sa acceseze fonduri europene in valoare de 50.000 euro, prin intermediul masurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”.

Acesta este exemplul si unei tinere din localitatea Halmeu, judetul Satu Mare, Maria Adelina Ilea, care a finalizat in acest an un proiect cu fonduri europene dedicat tinerilor fermieri.

Prin proiect s-a urmarit dezvoltarea exploatatiei axata preponderent pe cultura legumelor si a capsunilor pe o suprafata agricola detinuta in arenda de cca 20 ha. Exploatatia a fost creata prin preluarea integrala a doua exploatatii, potrivit informatiilor AFIR, oferite la solicitarea StiriAgricole.ro.

Capsunii cultivati pe biloane si irigati prin picurare ocupa o suprafata de cca 4,5 ha iar cultura de legume este reprezentata de varza de diverse sortimente respectiv conopida care ocupa o suprafa de 1,18 ha, diferenta pana la suprafata totala fiind reprezentata de cereale si cartofi.

Proiectul a fost finalizat cu succes, a doua transa fiind incasata, deoarece s-a respectat ceea ce s-a asumat in cadrul Planului de afaceri.

Avand in vedere de faptul ca beneficiara va absolvi in curand Facultatea de Horticultura consideram ca sprijinul incasat de 50.000 de euro va reprezenta un stimul real pentru dezvoltarea unuei afaceri in domeniul agricol al unei tinere fermiere.

Cei care pot accesa fonduri europene prin masura 6.1 sunt tinerii fermieri in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole, precum si persoanele juridice in care un tânar fermier in sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instaleaza impreuna cu alti tineri fermieri si care exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, beneficii si riscuri financiare in cadrul exploatatiei respective.

Sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 Euro si va fi acordat sub forma de prima in doua transe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

Pentru a primi fonduri, exploatatia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 – 50.000 SO, sa fie inregistrata ca microintreprindere/ intreprindere mica, sa fie inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare – APIA, in Registrul agricol si/ sau in Registrul exploatatiilor – ANSVSA.

Exploatatia agricola trebuie sa fie inregistrata de solicitant, in nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primarie in Registrul Agricol, la APIA in Registrul Unic de Identificare si la ANSVSA in Registrul Exploatatiilor – dupa caz, inainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE