Fonduri europene: ce inseamna anul „0” din Planul de afaceri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care au depus sau intentioneaza sa depuna proiecte pentru accesarea fondurilor europene dedicate agriculturii trebuie sa fie familiarizati cu modul in care se construieste si se implementeaza un plan de afaceri.

Potrivit regulilor de finantare, prezentate in cadrul Ghidului solicitantului, anul „0” din Planul de afaceri reprezinta anul care include ultima perioada de depunere a cererii unice de plata pe suprafata la APIA (depusa conform legislatiei nationale) şi ultimele inregistrari efectuate in Registrul Exploatatiilor ANSVSA/DSVSA/Circumscriptie Veterinara inaintea datei de referinta. In cazul calculului SO conform punctului 1, precizat mai jos, se poate folosi şi extrasul utilizatorului anterior (cedentul) de terenuri agricole (exploatatie agricola).

Calculul SO in functie de perioada de desfaşurare a sesiunii de proiecte se realizeaza astfel:

1. Pentru sesiunile de proiecte derulate in perioada 01 ianuarie – și pana la data deschiderii sesiunilor de inregistrare a Cererilor de plata pe suprafata (APIA) se consulta şi listeaza inregistrarile din IACS – APIA din anul anterior;

2. Pentru sesiunile de proiecte derulate dupa inceperea sesiunilor de inregistrare a cererilor de plata pe suprafata (APIA) se consulta și listeaza inregistrarile din IACS – APIA din anul curent depunerii Cererilor de finantare.

La stabilirea dimensiunii exploatatiei agricole se ia in calcul intreaga baza de productie: suprafete şi culturi, animale şi pasari pe specii şi categorii, precum şi familiile de albine, utilizand tabelul privind calculul SO al exploatatiei.

In dimensiunea economica a exploatatiei agricole, culturile şi animalele care asigura consumul uman şi hrana animalelor trebuie sa reprezinte peste 75% din total SO, atat in anul 0 (conform definitiei din prezentul Ghid al solicitantului) cat şi la solicitarea acordarii celei de a doua tranşe de plata (pe toata perioada de implementare şi monitorizare a proiectului).

Aşadar, rezultatul calcului dimensiunii exploatatiei agricole la data depunerii Cererii de finantare coincide cu anul „0” din Planul de afaceri. Anul ,,0” se realizeaza pe baza inregistrarilor din ultima perioada de depunere (inregistrare) a cererii unice de plata pe suprafata in Registrul unic de identificare de la APIA din perioada de depunere stabilita conform legislatiei nationale şi/ sau in Registrul exploatatiilor ANSVSA/ DSVSA/ Circumscriptia Veterinara conform situatiei existente in ferma zootehnica la momentul depunerii Cererii de finantare, in nume propriu şi/ sau al cedentului.

Ultima perioada de depunere (inregistrare) a cererii unice de plata pe suprafata in registrul unic de identificare de la APIA, este anul in care au fost inregistrate suprafete de teren la APIA, in numele formei de organizare a solicitantului (PFA, II, IF, SRL), incepand cu anul 2016.

Pentru completarea indicatorilor privind incadrarea in zonele normale, cu constrangeri specifice sau zone cu constrangeri semnificative, se vor utiliza listele – Anexa 15 la Ghidul solicitantului – Instalare tineri fermieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE