In comuna Pericei, judetul Salaj, Kristian-Alfonz Galazsi a reusit in acest an sa devina sef al exploatatiei agricole, datorita fondurilor europene nerambursabile, in valoare de 40.000 euro, acordate prin intermediul submasurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”, din cadrul PNDR 2020.
Prin proiect s-a urmarit instalarea tanarului fermier ca sef al exploatatiei agricole. Pentru a crea noua exploatatie agricola, solicitantul a preluat in folosinta terenuri agricole arabile, pasuni si fanete. Terenul detinut este si va fi cultivat pe toata durata de implementare si monitorizare a proiectului cu legume, cereale si fan.
Etapa I a procesului de instalare a fost deja finalizata de catre solicitant, in sensul ca acesta s-a autorizat la Oficiul Registrului Comertului ca persoana fizica autorizata, si a preluat prin arenda baza de productie inregistrandu-se cu aceasta la APIA.
Solicitantul a initiat activitatile administrative in cadrul fermei si a pregatit un plan de afaceri prin care isi propune eficientizarea costurilor de productie si o buna gestionare a resurselor fermei. Scopul acestui plan de afaceri este de a obtine cresterea performantelor economice ale exploatatiei prin comercializarea productiei proprii in procent de cel putin 20%, raportat la valoare primei transe ce se va acorda.
Proiectul este in concordanta cu domeniul de interventie 2B a Masurii 6 „Facilitatea intrarii in sectorul agricol a unor fermieri calificati corespunzatori si in special a reinnoirii generatiilor” si implicit scopului submasurii 6.1.
Astfel prin proiectul despus de catre solicitant se va intari potentialul agricol al localitatii Pericei, ramanand un pion relevant in agricultura Salajului, contribuind la cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de catre tinerii fermieri.
Investitiile realizate cu ajutorul fondurilor europene: modernizarea fermei prin achizitionarea unei autoutilitare de transport marfa cu capacitate cilindrica motor mai mare de 2000 cm cubi, modernizarea fermei prin achizitia unui disc dupa tractor, precum si modernizarea fermei prin achizitia a trei sisteme de irigat pentru legume in camp si solarii (1 sistem/an).
Solicitantii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin submasura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” sunt: tanarul fermier in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole sau Persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.
Sintagma „tanar fermier” inseamna o persoana cu varsta de pana la 40 de ani inclusiv (pana cel mult cu o zi inainte de a implini 41 de ani) la momentul depunerii Cererii, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca sef al respectivei exploatatii.
Exploatatia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 – 50.000 SO; sa fie inregistrata ca microintreprindere/ intreprindere mica; sa fie inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare – APIA, in Registrul agricol si/ sau in Registrul exploatatiilor – ANSVSA.
Sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 Euro si va fi acordat sub forma de prima în doua tranșe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare si 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.