Plantatie de afini dezvoltata cu fonduri europene: reusita unei ferme de familie din Satu Mare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu ajutorul fondurilor europene, o ferma de familie din comuna Mediesu Aurit, juderul Satu Mare, a reusit sa isi dezvolte propria cultura de afini. Mai exact, Monica Adina Catricicau a accesat fonduri nerambursabile, in valoare de 15.000 euro, prin submasura 6.3 dedicata investitiilor in fermele mici.

Beneficiarul a semnat decizia de finantare in data de 18.05.2016. In luna iunie 2016 a incasat prima transa a sprijinului forfetar in valoare de 11.250 Euro reprezentand 75% din valoarea sprijinului financiar nerambursabil. Imediat dupa incasarea primei transe beneficiarul a inceput implementarea planului de afaceri, potrivit informatiilor AFIR oferite la solicitarea StiriAgricole.ro.

S-au achizitionat 2712 plante certificate biologic necesare plantarii a 0,60 ha de afini, folie agrotextil, furtun de picurare, hidrofor si alte elemente necesare irigarii plantatiei.

S-a comercializat productie agricola obtinuta in anul agricol 2016 respectiv 2017 in valoare totala de 32.965 Lei.

In luna iulie 2017 beneficiarul a depus cererea de plata aferenta transei nr. 2 a sprijinului forfetar in valoare de 3.750 Euro reprezentand 25% din valoarea sprijinului financiar nerambursabil fiind indeplinite toate obiectivele din planul de afaceri.

Prin proiect s-a urmarit dezvoltarea fermei mici Catricicau Monica Adina I.I. prin indeplinirea unor obiective stabilite in planul de afaceri aprobat si anume: comercializarea a minim 20% din valoarea primei transe de plata, renuntarea la locul de munca initial nefiind in acelasi UAT, imbunatatirea managementului si dezvoltarea exploatatiei agricole, adaptarea la cerintele de protectie a mediului, igiena si bunastarea animalelor si siguranta la locul de munca, cresterea randamentelor de productie.

Cei care pot beneficia de aceste fonduri europene sunt fermierii care detin in proprietate sau folosinta o exploatație agricola incadrata in categoria de ferma mica, adica dimensiunea acesteia este cuprinsa intre 4.000 – 11.999 SO (valoarea productiei standard).

Scorarea unui proiect se realizeaza in baza urmatoarelor principii de selectie:

Nivelul de calificare in domeniul agricol

 • – diploma de studii superioare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara – 20p
 • – studii postliceale si/ sau liceale in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara – 15p
 • – curs de calificare de minimum Nivel I in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara finalizat cu un certificat de competente profesionale – 10p
 • – solicitantul prezinta dovada de absolvire a unor cursuri de initiere/ instruire/ specializare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara, care nu necesita un document eliberat de formatorii recunoscuti de catre ANC – 5p

Principiul sectorului prioritar care vizeaza sectorul zootehnic (bovine, apicultura, ovine si caprine) si vegetal (legumicultura, inclusiv productia de material saditor, pomicultura si productia de seminte)

 • Legumicultura/Bovine – 15p
 • Producere de samânta/ material saditor/ Apicultura – 12p
 • Pomicultura, exceptând pepinierele pomicole / Ovine si caprine – 10p

Principiul potentialului agricol al zonei care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate

 • Proiectul este implementat intr-o zona cu potential ridicat – 30 p
 • Proiectul este implementat intr-o zona cu potential mediu – 25 p

Principiul fermelor de familie

 • Prioritizarea fermelor de familie conform definitiei cuprinsa in PNDR 2014- 2020 si care se incadreaza in dimensiunea fermei mici (4.000 – 11.999 € S.O.) – 30 p

Principiul raselor/soiurilor autohtone

 • Solicitantul demonstreaza ca detine/ dezvolta la nivelul exploatatiei agricole si prevede in cadrul Planului de afaceri ca va pastra/ dezvolta, pe toata durata de implementare a acestuia, nucleul de rase indigene, respectiv soiuri autohtone (indiferent de ponderea acestora masurata in S.O.*) – 5p

Sprijinul nerambursabil este de 15.000 Euro si se acorda in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare. Sprijinul se va acorda pe o perioada de 3/ 5* ani (*perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE