Calendar submasuri PNDR 2014-2020 ce urmeaza a fi lansate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a publicat recent un calendar cu masurile PNDR 2014-2020 care urmeaza sa fie lansate in acest an, precum si a alocarilor aferente.

De exemplu Submasura 1.1 – Sprijin pentru formarea profesionala, precum si a actiunilor pentru dobandirea de competente este adresata beneficiarilor sM 6.1, 6.3 (acestia avand la dispozitie o alicare de 11,1 milioane de euro) si M10 (alocare de 35,2 milioane de euro).

Perioada estimativa de lansare se va stabili in functie de conditiile de implementare a platformei IT, precizeaza MADR.

O alta submasura este si 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole – National, care urmeaza sa fie lansata in decembrie 2017 si avand o alocare de 85 de milioane de euro.

Submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole ITI urmeaza sa fie si ea lansata in decembrie.

Submasura 6.5 – Schema pentru micii fermieri este si ea pe agenda ministerului, aceasta urmand sa fie lansata in functie de finalizarea platilor APIA pentru schema de mici fermieri. Alocarea aferenta pentru acest an este de 12,2 milioane de euro.

Submasura 16.1 – Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse – Etapa I urmeaza sa fie lansata in noiembrie. Alocarea etapa I + etapa II este de 6,6 milioane de euro.

Submasura 16.1a – Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale (GO), dezvoltare de proiecte pilot, produse in sectorul pomicol – Etapa I va fi lansata si ea in noiembrie 2017, avand o alocare, pentru cele doua etape, de 5,7 milioane de euro.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a anuntat recent si prelungirea pana la 31 octombrie 2017 a sesiunii de primire a proiectelor de investitii in procesarea sau marketingul produselor agricole si pomicole finantate prin submasurile 4.2 si 4.2a din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Alocarea financiara stabilita pentru sesiunea din acest an aferenta submasurii (sM) 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole” este de 100 de milioane de euro. Pana in prezent au fost depuse 46 de cereri de finantare in valoare totala nerambursabila de peste 41 de milioane de euro.

Alocarea financiara pentru sM 4.2a „Investitii in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol” este de 12 milioane de euro pentru sesiunea din acest an, din care au fost solicitate pana acum 1,6 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE