Cum a devenit un profesor de matematica fermier datorita fondurilor europene

Facebook
Twitter

Inginer auto, profesor de matematica, iar in prezent fermier cu 50 de hectare. Acesta este parcursul profesional, frumos, insa si dificil, al unui tanar din comuna Dudesti, judetul Braila, pentru care pasiunea de a lucra pamantul a fost mai puternica decat orice altceva.

Razvan Stefan Dumitru a început afacerea în agricultura în 2012, in momentul in care a auzit de fondurile europene dedicate tinerilor agricultori. Nu a stat prea mult pe ganduri, a mers la Directia Agricola, a colaborat cu un consultant si a inceput demersurile pentru depunea unui proiect pe masura dedicata tinerilor agricultori.

„De mic mi-am dorit sa ma intorc de unde am plecat. Trebuia insa in primul rand sa am o profesie care sa-mi asigure existenta, a mea si a familiei. Asa am inceput cu prima facultate, Politehnica, fiind la baza inginer autor. Ulterior, a venit o alta conversie profesionala, am facut Facultatea de Matematica si am devenit profesor. Am aflat apoi de fondurile europene pentru tineri fermieri si intr-o zi m-am hotarat si m-am dus la Directia Agricola”, povesteste Razvan Stefan Dumitru, pentru StiriAgricole.ro.

Agricultorul din comuna Dudesti lucreaza in prezent 50 de hectare, culturile predominante fiind cele de porumb si floarea-soarelui.

„Cat timp am avut proiectul a trebuit sa respect un plan de culturi. Am avut pepeni pe 6 hectare, 6 ani la rand, asta deoarece aceasta cultura imi aducea un punctaj mai mare. Din punct de vedere al productiilor pot spune ca am obtinut recolte frumusele in ultimii ani, mai putin anul acesta la floarea-soarelui. A venit o furtuna si ne-a stricat treaba”, ne-a spus fermierul.

Fondturile totale accesate de Razvan Stefan Dumitru au fost de 25.000 euro. Cu acesti bani a cumparat un tractor, o semanatoare, o grapa cu discuri si a mai achizitionat de asemenea si pamant in arenda.

„La inceput ama vut terenul de 14 hectare mostenit. Am fost anul 0, destul de dificil, mai ales in anii in care am cultivat pepeni. Nu aveam tractor, nu aveam nimic. Mi s-a aprobat proiectul, am primit prima transa, 75% din bani. Asa am inceput”, spune agricultorul.

Fara indoiala, fondurile europene l-au ajutat sa se dezvolte, insa Razvan Stefan Dumitru atrage atentia ca birocratia deseori excesiva pune bete-n roate celor care vor sa acceseze banii de la Bruxelles.

„Eu zic ca a fost si usor si greu, asa mi s-a parut atunci, la momentul respectiv, cam mare birocratia, cum e in Romania, adica stampila trebuia sa fie patrata si ea era rotunda. Sau pentru o semnatura trebuia sa fac nu stiu cate drumuri la Braila. Dar am inceput cu mare ambitie si mi-am pus toata speranta in treaba asta si am obtinut ce mi-am dorit pana la urma. Nu a fost usor, dar nimic nu e usor in viata asta”, afirma Razvan Stefan Dumitru.

Cei care doresc sa inceapa un asemenea proiect sunt sfatuiti de Razvan Stefan Dumitru sa aiba multa ambitie daca intr-adevar sunt atrasi de agricultura.

„Trebuie in primul rand sa fie foarte ambitios si muncitor. Vreau sa va spun ca in primii ani eu am arat cu tractorul fara cabina, am discuit, semanat, eu. Fara sa ai ambitie si sa-ti placa ceea ce faci nu se poate face treaba asta”, ne-a mai spus fermierul.

In cadrul masurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, din PNDR 2020, sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 Euro si va fi acordat sub forma de prima în doua transe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE