Guvern: Finalizăm cadastrul agricol în doi-trei ani

Facebook
Twitter

Ministerului Dezvoltării Regionale îi revine o sarcină grea: trebuie să finalizeze cadastrul agricol în termen de doi-trei ani, a precizat premierul Victor Ponta.

Suma necesară realizării cadastrului agricol este de 450 de milioane de euro, bani care provin din fonduri europene.

„Am spus foarte clar şi nu a fost uşor, pentru că nu avem mulţi bani din fonduri europene, 2014-2020, am spus foarte clar: 450 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru finalizarea cadastrului rural. Şi cred că, nu ştiu, poate sunt eu prea optimist, dar în maxim doi-trei ani, putem să terminăm tot cu aceşti bani. Şi în acest fel terminăm cu tot felul de proiecte, unele populiste şi altele, pur şi simplu, afaceri. Că, să facă statul dar să facă cu nişte firme, adică iarăşi să-i îmbogăţim pe unii. Dacă am reuşit şi am pus aceste 450 de milioane din fonduri europene putem să o facem şi în felul acesta, dar toată lumea va beneficia fără să mai îmbogăţim tot felul de afacerişti”, a declarat premierul Victor Ponta, la emisiunea „Viața Satului”, difuzată azi de TVR.

Rezolvarea problemei generate de lipsa cadastrului agricol va contribui la curățarea pieței funciare și la facilitarea procesului de absorbție a fondurilor europene.

„Dacă nu ai cadastru, nu poți vorbi de piață funciară sau de accesarea fondurilor europene. Nici băncile nu acceptă terenurile agricole ca garanție tocmai pentru că nu e cadastru. Nici statul nu are o bază clară pentru a impune plata impozitelor pe terenuri agricole fără cadastru”, a explicat pentru stiriagricole.ro Ioan Cioroianu, președintele Asociației Fermierilor din România.

În multe sate, primarii au dat titluri de proprietate pentru suprafețe care se suprapun astfel că acum titularii se luptă pentru pământ prin tribunale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE