ANSVSA

Inspectorii ANSVSA au aplicat amenzi de sute de mii de lei producătorilor și vânzătorilor de alimente

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Marfă depozitată direct pe podea și vândută clienților, spații de depozitare și vânzare și echipamente murdare, angajați cu mâinile nespălate sunt doar câteva dintre neregulile sancționate de inspectorii ANSVSA.

Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a Municipiului Bucureşti au efectuat 13.776 de controale în perioada 14.03.2014 – 30.04.2014 în brutării, patiserii, unități de producție a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe și au aplicat 234 de amenzi în valoare de 455.100 de lei. Totodată, au fost emise 260 de avertismente, a informat ANSVSA.

Printre principalele nereguli constatate se numără depozitare necorespunzătoare a mărfurilor alimentare, lipsa de igienă în spațiile de depozitare și comercializare, neîntreţinerea spaţiilor şi utilajelor, comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare fără respectarea condiţiilor de igienă, lipsa mijloacelor igienice de spălare şi uscare a mâinilor. Totodată, au fost descoperiți numroși salariați care nu erau cu analizele medicale la zi sau care nu erau echipați corespunzător.

Comercianții și producătorii nu prea acordă mare interes nici modului în care depozitează alimentele ușor perisabile. Inspectorii ANSVSA au descoperit numeroase unități care nu aveau sisteme de monitorizare a temperaturii din spaţii frigorifice, precum și marfă cu termenul de valabilitate depăşit sau care era comercializată fără notificarea ANSVSA și fără ca probele recoltate în vamă să fi fost trimise la laboratorul autorizat.

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe, conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pe anul 2013, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE