Subventia APIA pentru depozitarea privata carnii de vita

Efectele scandalului cărnii de cal: ANSVSA face controale la sânge în supermarketuri, hypermarketuri și măcelării

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA a demarat un program extins de controale la nivel naţional care urmăreşte stabilirea prevalenţei unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare, prin determinare proteinei (ADN–ului) de cal în produsele alimentare comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită.

„În perioada 5 – 30 mai 2014, specialiştii DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor preleva probe din supermarketuri, hypermarketuri, măcelării, carmangerii, unităţi de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum şi din depozite şi unităţi de procesare  a cărnii din întreaga ţară. În cazul acestui control de amploare se vor preleva probe de produse alimentare (carne tocată, carne preparată şi produse din carne) care sunt comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită, în vederea determinării fraudelor alimentare produse prin substituirea cărnii de vită cu carnea de cal”, a anunțat ANSVSA.

Testarea acestor probe va fi efectuată la Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti. Raportul preliminar cuprinzând rezultatele analizelor acestor probe, recoltate în cadrul planului coordonat de control, va fi transmis de ANSVSA Comisiei Europene până în data de 22 iunie 2014, conform angajamentelor asumate.

ANSVSA va transmite Comisiei Europene – Direcţia Generală Sănătate şi Consumatori raportul tehnic şi financiar final referitor la implementarea Deciziei Comisiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE