Primarii nu vor cadastru în an electoral. De ce?

Facebook
Twitter

Degringolada din piața funciară pare departe de a se fi încheiat. Discuțiile aprinse din ultima vreme despre planurile Ungariei de a cumpăra Ardealul, precum și acuzațiile pe care și le lansează reciproc oameni politici cu funcții înalte omit o realitate dură: România nu are cadastru agricol.

„Dacă nu ai cadastru, nu poți vorbi de piață funciară sau de accesarea fondurilor europene. Nici băncile nu acceptă terenurile agricole ca garanție tocmai pentru că nu e cadastru. Nici statul nu are o bază clară pentru a impune plata impozitelor pe terenuri agricole fără cadastru”, a explicat pentru Ioan Cioroianu, președintele Asociației Fermierilor din România.

Marea degringoladă a pornit de la nivel local

„Primarii au dat titluri peste titluri, iar suprafețele se suprapun. Acum, problemele trebuie rezolvate în justiție și oamenii pierd ani întregi pe la tribunale. Care primar să vrea cadastru, mai ales acum, în an electoral? Orice primar, dacă se reface cadastrul va pierde voturi la alegerile viitoare”, mai spune Cioroianu.

În perioada 2014-2020, Guvernul estimează că se vor cheltui 500 de milioane de euro pentru cadastrarea terenurilor agricole din mediul rural.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE