Fără E-uri. Caramelul, singurul colorant care poate fi pus în pâine

Facebook
Twitter

Ca urmare a intrării în vigoare pe 15 ianuarie 2014 a unui ordin emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), brutarii vor putea adăuga coloranți doar în pâinea din malț si doar caramel.

Ordinul ANPC a fost publicat în Monitorul Oficial pe 16 decembrie și a intrat în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării, adică pe 15 ianuarie 2014. De la această dată, a fost abrogat Ordinul ANPC nr. 165/2011, care a intrat în vigoare la 16 septembrie 2011 și stabilea că, începând din 16 septembrie 2011, pâinea trebuie să aibă o cantitate netă de minimum 300 de grame, iar specialitățile de panificație trebuie să aibă o cantitate netă de 150 de grame.

De la 15 ianuarie 2014, la comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:

  • denumirea produselor;
  • denumirea furnizorului;
  • cantitatea netă/bucată;
  • preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată;
  • preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg;
  • ingredientele cu efecte alergene cuprinse în anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare. Informarea se poate face prin înscrierea pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă – comunicare verbală -, fără risc de confuzie.

În cazul produselor de panificaţie neambalate, acestea sunt scutite de indicarea datei durabilităţii minimale, având în vedere că, prin natura lor, sunt comercializate în 24 de ore de la fabricaţie.

Pentru produsele de panificaţie neambalate sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate, pe durata de valabilitate, conform anexei care face parte integrantă din prezentul ordin. Pentru produsele de panificaţie provenite din aluaturi precoapte, congelate sau semicongelate, precum şi pentru produsele provenite din ţări membre ale UE sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate stabilite de producători sau valabile legal în acele ţări, sarcina probei revenind operatorilor economici care comercializează produsele. Astfel, potrivit ordinului ANPC, nu se admite o scădere a gramajului mai mare de 8% în termen de 24 de ore la pâinea care cântărește cel mult 300 de grame. Scăderea cantității nete admisă pentru pâinea cu un gramaj de 301-500 de grame este de 6%, iar pentru cea cu o greutate de 501-1000 grame de 4%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE