„Dacă ungurii voiau să cumpere Ardealul, o făceau de multă vreme”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Scandalul iscat de intenția Ungariei de a sprijini achiziția de terenuri agricole în România este lipsită de fond, crede fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.

„Dacă ungurii voiau să cumpere Ardealul, o făceau de multă vreme. Nu există în România suprafețe mari, comasate deținute de persoane fizice, care să fie disponibile pe piață. Doar suprafețe de 2-3 hectare pot face obiectul achizițiilor de terenuri agricole, după liberalizarea pieței funciare. Pericolul e la firmele care dețin suprafețe și pot fi cumpărate cu totul. Dacă vor să cumpere, (străinii, n.r.) își fac un SRL la noi și cumpără în bloc”, a declarat pentru stiriagricole.ro Adrian Rădulescu.

Practic, străinii puteau să cumpere terenuri agricole în România și înainte de liberalizarea pieței funciare, de la 1 ianuarie 2014. Aceștia își puteau face o firmă cu un partener român și puteau să cumpere fără restricții. Drept urmare, circa un milion de hectare de teren agricol sunt deja în proprietatea unor investitori străini, iar alte două milioane sunt arendate de aceștia, potrivit datelor LAPAR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE