Prognoza agrometeorologică perioada 17 – 23 Mai 2014: rezerva de umiditate în stratul de sol apropiată de optim

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În această perioadă va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10…22°C în cea mai mare parte a ţării, valori apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 15…28°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 4…16°C, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 14…25°C în toate zonele de cultură, temperaturi optime parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare ale speciilor de primăvară semănate până în prezent. Se prognozează ploi locale, sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi izolat, căderi de grindină. Local, la începutul intervalului, vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, Banat, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, Transilvaniei, local în nordul Dobrogei.

Local în centrul și vestul Olteniei se vor semnala excese de umiditate în sol. În Crișana, Maramureș, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, vestul și nordul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat în sud-estul Moldovei se va semnala seceta pedologică moderată și izolat puternică.

În cultura de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe extinse din Oltenia şi nord-vestul Munteniei se vor semnala excese de apă în sol. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi izolat puternică), se vor înregistra în Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Dobrogei, nord-vestul Transilvaniei şi estul Munteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile de vegetaţie la speciile de câmp şi pomi-viticole vor avea o evoluţie în general normală, pe majoritatea suprafeţelor agricole. De asemenea, starea de vegetaţie a culturilor semănate în perioada optimăse va prezenta bună şi medie, iar la cele tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie spre slabă.

Sub aspect fenologic, orzulşi grâul de toamnă însămânţate în perioada optimă vor parcurge înspicarea (10-100%) şi înflorirea (10-40%), iar în semănăturile tardive se va definitiva alungirea tulpinii (100%), continuându-se totodată înspicarea (10-50%).

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa se va afla la înflorire (40-100%), precum şi formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-80%).

Funcţie de data semănatului, la floarea-soarelui se va definitiva germinarea (100%), continuându-se totodată răsărirea şi formarea primei perechi de frunze (10-100%), precum şi înfrunzirea (3-10 frunze).

La cultura de porumb predominante vor fi fazele de germinare (80-100%), răsărire (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) şi înfrunzirea (2-8 frunze).

În Transilvania şi Moldova, sfecla de zahăr îşi va continua germinarea (60-100%), rasărirea (10-100%) şi dezvoltarea primelor frunze ale rozetei (10-40%).

Cultura de cartof va înregistra încolţirea şi răsărirea (10-100%), iar la soiurile timpurii se vor continua formarea şi creşterea lăstarilor.

În toate plantaţiile, sâmburoasele se vor afla în fazele de creştere a fructelor şi înfrunzire, iar la soiurile timpurii de cireş se va înregistra coacerea în „pârgă”. La seminţoasese vor continua legarea şi formarea rodului.

Viţa de vie din aproape toate podgoriile va înregistra înfrunzirea şi apariţia inflorescenţelor, iar la soiurile timpurii de masă se va continua înflorirea.

În general, lucrările agricole în câmp se vor efectua în bune condiţii, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea semănatului/plantatului la culturile de primăvară;
  • Fertilizarea foliară a speciilor de toamnă;
  •   Combaterea bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în vii şi livezi;
  •   Efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide) la culturile de câmp.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE