Statul împrumută bani pentru cadastrul agricol. Ce spun oamenii de afaceri

Facebook
Twitter

Într-un comunicat, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) critică decizia de a continua șirul împrumuturilor externe, cât timp nu sunt justificați banii deja luați pe credite.

„Ministerul de Finante a difuzat un comunicat de presă din care rezultă că România se pregătește să împrumute încă 500 milioane de dolari de la Banca Mondială, in scopul realizării unor obiective listate sumar. Enumerarea acestora crează senzația lipsei de priorități în angajarea banilor publici. Fără a fi împotriva unor împrumuturi necesare de la Banca Mondială, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că noi imprumuturi, ca cel pentru realizarea cadastrului în România, vor trebui să fie precedate de o prezentare publică a ceea ce s-a realizat în acest domeniu pe baza finanțărilor anterioare asigurate tot de Banca Mondial”, se arată în documentul remis de AOAR pe adresa redacției.

Totodată, în documentul citat se mai arată că AOAR nu înțelege amestecul de teme începând cu managementul datoriei publice și ajungând până la asistență socială, „această ultimă temă consumând în anii anteriori, fără a se cunoaște public pe ce, alte 500 milioane de euro împrumutați de la Banca Mondială de Ministerul Muncii”.

Pe lista fondurilor cheltuite inutil se numără cele alocate pentru servicii de asistență tehnică de specialitate vizând elaborarea unei legi a insolvenței, în condițiile în care proiectul de lege elaborat timp de un an a fost ulterior abandonat. Totodată, s-au cheltuit sume mari de bani pentru elaborarea Codurilor Penale, supuse astăzi criticii or modificărilor de către specialiști.

„AOAR reamintește faptul că în timp ce România a făcut continuu astfel de împrumuturi, mediul de afaceri, îndeosebi cel al sectorului IMM-urilor, au fost subfinanțate. Este relevant în acest sens cum instituții internaționale gen BERD au trecut la finanțarea directî a IMM-urilor din România, fără să mai aștepte soluții la nivel guvernamental sau al sistemului bancar. AOAR  dezaprobă politica Ministerului de Finanțe, care nu asigură finanțarea unor măsuri de susținere a mediului de afaceri, amintind în acest sens sumele simbolice alocate ajutorului de minimis, care asigură finanțarea a doar 1.000 proiecte din cele peste 7.000 depuse”, se mai arată în documentul citat.

AOAR cere să se facă public modul în care s-au folosit banii de la Banca Mondială în scopul restructurării ANAF și facilităților ce se asigură mediului de afaceri, în sensul informatizării complete și coerente  a activității ANAF, reducerea birocrației excesive și a exceselor administrative prin solicitarea repetată a unor documente „rătăcite” în Administrațiile fiscale. Totodată, AOAR reamintește că rambursarea acestor împrumuturi se face din taxele și impozitele ce apasă tot mai mult întregul mediu de afaceri, generând insolvențe, falimente și o creștere economică slabă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE