Patru județe sub Cod portocaliu de inundații. Cod galben de inundații în numeroase bazine hidrografice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un număr de patru județe din sud-vestul țării se află sub Cod portocaliu de inundații începând de azi dimineață de la ora 9,00, până vineri, la ora 18,00, potrivit Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Codul portocaliu este valabil pe râurile Drincea (județul Mehedinți), Desnățui superior (județul Dolj), pe Jiu amonte Răcari și pe afluenții săi (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Dolj).

Creșteri importante de debite cu situarea nivelurilor în jurul cotelor de atenție se pot produce și pe alte râuri mici din zonele de deal și de munte din centrul și estul țării. INHGA menționează că aceste fenomene se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri și pe cursurile de apă necadastrate.

Totodată, începând de azi de la ora 0,00, INHGA a emis Cod galben de inundații pentru râurile din bazinele hidrografice: Timiș superior, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna (județele Timiș și Caraș-Severin), Drincea (județul Mehedinți), Desnățui (județul Dolj), pe Jiu și afluenții săi (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Dolj).

De asemenea, va fi Cod galben de inundații, începând cu data de azi, ora 9,00 pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior din județele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj și Sibiu, pe unii afluenți ai Mureșului din județul Hunedoara, pe Călmățui și Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Argeș și afluenți (județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Călărași), Ialomița (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomița), Buzău (județele Covasna, Buzău și Brăila), Râmnicu Sărat (județele Buzău și Vrancea), Putna (județul Vrancea).

Pe de altă parte, în această după-amiază la ora 16,00 intră în vigoare o avertizare meteorologică Cod portocaliu de ploi abundente valabilă în nouă județe (Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea) până joi noapte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE