Ghidul gradinarului incepator: ce ar trebui sa stii, inainte de a experimenta o noua pasiune

Facebook
Twitter

Gradinaritul nu este o stiinta exacta. Chiar si cei mai experimentati gradinari pot face greseli, asa ca incepatorii nu trebuie sa renunte la aceasta activitate cand apar primele provocari.

Oamenii isi gasesc mereu activitati noi cand au nevoie de o schimbare in viata lor, cand au nevoie de hobby-uri care sa le aduca bucurii. Printre acestea, se numara si gradinaritul. Chiar daca nu toti sunt buni cunoscatori ai acestui domeniu, romanii au ales aceasta activitate pentru a se relaxa si, totodata, pentru a-si amenaja o gradina frumoasa, fie ea si in balcon. Iar acest lucru s-a vazut cel mai bine in perioada in care in Romania a fost instituita starea de urgenta. Vanzarile de plante si produse de gradinarit au crescut cu peste 50% in lunile de primavara, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au descoperit ca gradinaritul are efecte pozitive asupra starii de sanatate. Aceasta activitate ajuta la consolidarea stimei de sine, la reducerea nivelului de stres si a anxietatii si intareste sistemul imunitar.

Daca si tu vrei sa incerci aceasta activitate, dar nu stii de unde sa incepi, iti prezentam cativa pasi pentru a deveni un gradinar priceput:

Identificarea tipului de sol si alegerea plantelor 

Inainte de a cumpara o planta, verifica ce tip de sol ai in curte. Este nisipos? Calcaros? Sau, poate, argilos? Daca nu esti sigur, intreaba un vecin care are o gradina sanatoasa. Solul ar putea fi excesiv de umed, infertil sau prea acid ori alcalin. Cu cat acesta este mai fertil, cu atat florile si legumele vor creste mai repede si mai bine.

Plantele alese trebuie sa fie potrivite pentru tipul de sol si pentru pozitionarea gradinii, care determina cum si cat timp va bate soarele direct pe plante. 

Mai tine cont si de perioada propice dezvoltarii fiecarei plante. Astfel, unele flori si legume, precum panselutele si varza sunt mai rezistente la frig si pot fi plantate toamna sau la finalul iernii. In schimb, rosiile, precum si majoritatea florilor prefera temperaturile ridicate; drept urmare, ar fi bine sa le plantezi dupa ce trece pericolul inghetului. Mijlocul primaverii si jumatatea toamnei sunt perioade bune pentru a sadi plante perene.

Printre florile si legumele cel mai usor de plantat se numara floarea soarelui, muscatele, galbenelele, hortensiile, salvia, castravetii, salata verde si rosiile.

Udarea plantelor in mod corespunzator

Inainte de a te apuca de gradinarit, trebuie sa te asiguri ca vei putea uda culturile. Chiar daca traim in secolul vitezei si tehnologia face parte din viata celor mai multi oameni, inca sunt zone in tara in care casele nu sunt racordate la reteaua de canalizare. Din acest motiv, oamenii trebuie sa isi procure apa din fantani si puturi. Pentru a avea o gradina bine ingrijita, ai nevoie sa uzi zilnic florile si legumele. Cea mai buna solutie in aceasta situate este instalarea unui hidrofor cat mai aproape de sursa de apa. Cu ajutorul hidroforului, poți lua apa din fantana sau din put si sa o distribui apoi sub o presiune constanta.

Udarea plantelor este o actiune esentiala pentru a obtine cele mai bune rezultate. In acest sens, trebuie sa tii cont de cantitatea de apa necesara (se stabileste in functie de varsta plantelor), de specie (nu toate plantele absorb la fel de multa apa) si de momentul udarii (cele mai bune momente ale zilei sunt dimineata devreme si seara, dupa apusul soarelui).

Achizitionarea uneltelor

Orice gradinar are nevoie de unelte potrivite pentru a-si desfasura activitatea cu usurinta, iar daca esti la inceput de drum, ai cu atat mai multa nevoie de ele. Care sunt uneltele care nu ar trebui sa iti lipseasca, daca vrei sa ai o gradina asa cum iti doresti? Ia serios in calcul alegerea unei  motocoase, pentru ca iti va fi extrem de utila pentru taierea ierbii, a tufisurilor dese sau a altor plante, ca sa ai mereu o gradina ingrijita.

De asemenea, un alt obiect de care ai nevoie cand te apuci de gradinarit este foarfeca, pentru a interveni in zonele mai greu accesibile si pentru a taia ramurile groase. Cand faci lista de cumparaturi, nu uita sa adaugi o furca de gradina, o mistrie, o sapa, un harlet si o grebla. Totodata, desi gradinaritul este un hobby minunat, el se poate transforma rapid intr-o corvoada, daca nu ai la indemana perechea de manusi potrivita. Si, pentru ca orice gradinar isi doreste ca samanta plantata sa prinda viata cat mai curand, nu uita sa achizitionezi un furtun si o stropitoare.

In cazul gradinarilor incepatori, se intampla, adesea, sa uite ce au plantat; de aceea, este recomandat sa pui o eticheta in dreptul semintei sau a bulbului sadit, pentru a nu avea surprize. 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE