TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE ZMEURA

Facebook
Twitter

Ispitele mici si roz, cum sunt considerate fructele de zmeur, ne cuceresc de la prima vedere, devenind vedetele sezonului de vara. Butasii de zmeur sunt frecvent plantati in gradinile de acasa, plantarea lor fiind o mare tentatie pentru orice gradinar.

Fructele sunt pline de vitamine și pot fi folosite atât pentru consumul proaspăt, cât și în prepararea gemurilor, jeleurilor, dulcețurilor etc. Pentru a obține recolte bogate de fructe sănătoase, trebuie să cunoști câteva trucuri utile!

PERIOADA OPTIMĂ DE PLANTARE

Culturile de zmeură pot fi înființate atât primăvara, cât și toamna, pe terenuri însorite și sunt profitabile chiar și atunci când sunt cultivate pe suprafețe mici.

Butașii de zmeur se adaptează ușor condițiilor de mediu din grădină și pot fi cultivați și în pepiniere, unde primesc toată îngrijirea de care au nevoie.

LOCURILE IDEALE DE PLANTARE

Zmeurului i se potrivește climatul răcoros și umed, însă are nevoie de un teren însorit. Vântul puternic, înghețul și excesul de umiditate îi pot afecta creșterea. Butașii de zmeur se pot planta pe  soluri fertile, ușoare și bine drenate, solurile argiloase și grele nefiind recomandate, pentru că rețin o cantitate mare de apă, la suprafață.

Este de preferat plantarea butașilor de zmeur în zone de deal, unde arbuștii au parte de suficientă lumină, iar fructele se coc repede. Trebuie să ții cont și de soiul de zmeur ales și de condițiile necesare de care are nevoie fiecare, pentru a se adapta zonei și climatului.

CUM SE ÎNFIINȚEAZĂ CULTURA DE ZMEURĂ?

Deși butașii de zmeur pot fi plantați primăvara și toamna, momentul ideal pentru plantare este intervalul lunar octombrie-noiembrie. Pe suprafețele mici, recomandă plantarea unui singur tip de zmeură, iar pe suprafețele mari pot fi cultivate două-trei soiuri simultan, cu perioade diferite de coacere.

PROCESUL DE PLANTARE

Condițiile de plantare sunt diferite în funcție de soi:

  1. Distanța recomandată este de 2,5-3 metri între rânduri și aproximativ 0,5-1 metru, între plante.
  2. Butașii de zmeur sunt introduși în sol la o adâncime de maxim 20 cm, cu rădăcinile răsfirate.
  3. În cazul în care ploile nu sunt prezente în prima săptămână de la plantarea butașilor, plantele pot fi udate cu câțiva litri de apă, după care se poate stopa irigarea până în primăvară.

SISTEMUL DE SUSȚINERE

Culturile de zmeură au nevoie de un sistem de susținere, care să ajute în dezvoltarea lor. Cele mai întâlnite sunt spalierul cu sârme duble și sistemul sub formă de evantai. Singurul soi care nu necesită susținere este cel sub formă de tufă sau gard fructifer.

TĂIEREA TULPINILOR

Procesul de tăiere care are loc după plantarea butașilor, se realizează primăvara, toamna nefiind necesară această operațiunie, chiar dacă buruienile și frunzele uscate sunt prezente. Butașii sunt scurtați până la lungimea de 1 metru, iar în al doilea an, tulpinile care au rodit pot fi tăiate.

AVANTAJELE CULTURII

  • roadele bogate pot fi culese și depozitate la congelator sau în depozite frigorifice;
  • nu necesită îngrijire pretențioasă;
  • unele soiuri de zmeură rodesc de mai multe ori pe an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE