septembrie 25, 2020

Perioada optima de recoltare a sorgului. Cum sa obtii o productie reusita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru a obtine o recolta reusita de sorg, cu boabe de cea mai inalta calitate, este necesar sa te asiguri ca acestea au un nivel optim de umiditate. Cand bobul de sorg e copt, masa foliara a plantei este inca verde. Nu este, deci, nevoie sa asteptam uscarea plantei, pentru a recolta, noteaza organizatia Sorghum ID.

Sorgul atinge maturitatea fiziologica atunci cand continutul de apa din bob este de cca 35 %. Se poate recolta incepand de la 30 % umiditate, dar, in general, uscarea bobului are loc rapid, iar recolta are loc la o umiditate cuprinsa intre 18 si 25 %.

Sorgul furajer

In general, sorgul furajer trebuie recoltat inca de la primele semne de uscare a frunzelor de la baza plantei.

Se va urmari recoltarea unui furaj cu un procent de substanta uscata cuprins intre 27 si 30 %, pentru obtinerea unui siloz de calitate, care nu curge, pentru asigurarea unei bune conservari si a unei ingestii maxime de catre animal. Ca regula generala, silozul de sorg nu trebuie tocat nici prea fin, nici prea grosier, pentru a asigura o consistenta buna a acestuia, la alimentarea din siloz.

De retinut, pentru varietatile cu boabe:

Cand boabele din mijlocul paniculului sunt in stadiul de lapte-ceara (deseori, culoarea paniculului se schimba, in acest stadiu), inseamna ca s-a ajuns la 50 % substanta uscata in bob, respectiv, la cca 30 % s.u. pentru planta intreaga.

Maturitatea boabelor de pe un panicul de sorg poate diferi mult intre partea superioara si cea inferioara a acestuia, putandu-se observa boabe care au depasit stadiul de lapte-ceara. Aceste boabe sunt bine asimilate de speciile mici de rumegatoare, dar mai putin bine de catre bovine. Boabele ramase intregi sunt greu degradabile in procesul de rumegare si se regasesc ulterior in dejectii. Digestibilitatea boabelor intregi este redusa, dincolo de un anumit prag de s.u., si nu face decat sa scada digestibilitatea globala a silozului.

Daca procentul de s.u. al sorgului depaseste 32 %, silozul se poate toca mai fin, recurgandu-se chiar si la zdrobirea boabelor, pentru a creste digestibilitatea silozului.

De retinut, pentru varietatile fara boabe (androsterile sau fotoperiodic-sensibile):

Determinarea stadiului optim de insilozare, la varietatile de sorg fara boabe, este ceva mai complicata.

Stadiul frunzelor de la baza plantei ofera un indiciu bun: se poate trece la insilozare de la primele semne de uscare.

Pentru a afla daca s-a atins un procent minim de s.u., rasuciti tulpina: daca din planta curge suc, inseamna ca sorgul nu a ajuns inca la pragul de 27 % s.u., care asigura faptul ca silozul nu va curge.

De retinut pentru varietatile fara inflorescenta, fotoperiodic-sensibile

Planta continua sa acumuleze biomasa, in mod tardiv.

Prin urmare, se recomanda sa nu se recolteze cultura atat timp cat conditiile meteorologice sunt favorabile dezvoltarii plantei, pentru a profita la maximum de acest potential de productie tardiva (pana la uscarea frunzelor de la baza).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE