Prin proiectul „Creșterea veniturilor şi dezvoltarea exploatației agricole Tăşedan Alexandru „Lacto Vest” Întreprindere Individuală”, finanţat prin Axa 1 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, un tânăr din Curtici și-a făcut fermă de creșterea bovinelor de lapte.
Beneficiarul proiectului, finanțat integral cu fonduri europene nerambursabile în sumă de 177.780 lei, este Tăşedan Alexandru „Lacto Vest” Întreprindere Individuală, din oraşul Curtici, judeţul Arad. Proiectul,a fost demarat în februarie 2012 și este încă în curs de implementare.
Agricultorul Alexandru Tăşedan are 24 de ani, fiind cel mai tânăr din vestul țării și unul dintre cei mai tineri fermieri de succes din România, potrivit datelor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală. Încă din copilărie, el a fost pasionat de creșterea animalelor, iar pentru a-și dezvolta cunoștințele în domeniu a absolvit un liceu cu profil zootehnic și Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din Timișoara.
Ferma de vaci pe care o are este situată la 14 km de municipiul Arad, la ieșirea din orașul Curtici. Afacerea a fost începută în 2008, când tânărul era încă licean. În acea perioadă, sprijinit de familie, el a cumpărat și renovat un grajd al fostului CAP din localitate, iar în octombrie 2009 a fost inaugurată ferma de vaci de lapte.
După modernizare, Alexandru Tăședan a creat o fermă model, adaptată cerințelor sanitar-veterinare comunitare, iar numărul de animale a crescut treptat, până la aproape o sută de bovine din rasele Brună, Bălțată românească și Holstein-Friză.
Hrana pentru animale este produsă în mare parte în fermă, pe circa 40 de hectare cultivate cu cereale şi plante furajere. Potrivit beneficiarului, producerea de furaje pe terenul propriu l-a protejat de efectele negative ale majorării prețurilor la cereale. De asemenea, pentru menținerea costurilor sub control, fermierul arădean colaborează cu o companie specializată în comercializarea de produse concentrate.
Fiind preocupat permanent să dezvolte exploatația agricolă într-un mod durabil, în anul 2012, Alexandru Tăşedan a accesat Măsura 112, care s-a materializat, în anul 2013, prin achiziția unei prese cilindrice de balotat.
Ca recunoaștere a meritelor lui în domeniul zootehnic, în anul 2014, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale i-a acordat lui Alexandru Tăședan titlul de onoare „Fermierul anului”, la categoria „Fermierul de mijloc”. Nominalizarea a fost făcută de Direcţia Agricolă Judeţeană, pe baza datelor centralizate privind producţia medie anuală pe cap de vacă. Conform beneficiarului, media zilnică pe fermă pe cap de vacă este de 30,6 litri, iar media anuală este de circa 9.300 de litri de lapte/vacă.
„Am primit vestea oficial pe 28 august 2014, prin poștă. Este o recunoaștere a muncii mele de până acum și o satisfacție, după atâtea probleme pe care le întâmpini ca fermier, pentru că nu e totul atât de frumos precum pare. Ne confruntăm cu multe greutăți, pe care le trecem, iar eu nu am experiența altor fermieri, cu care nu mă pot compara nici ca dimensiune a exploatației, nici ca ani de activitate în domeniu, dar iată că munca este recunoscută”, spune tânărul fermier Alexandru Tăședan, referitor la titlul de onoare.
Proiectul din Curtici este un exemplu de bună practică în ceea ce privește dezvoltarea și modernizarea fermei și are un grad mare de transferabilitate în zone similare și poate constitui o sursă de inspirație pentru tinerii care doresc să dezvolte o exploatație agricolă într-un mod durabil.