România a exportat, în primele nouă luni din acest an, produse agroalimentare de aproape patru miliarde de euro – un record al ultimilor 20 de ani.

“În perioada ianuarie — septembrie 2014, exporturile României de produse agroalimentare au fost în valoare totală de 3,902 miliarde de euro, în creștere cu 11,2% față de aceeași perioadă din 2013, importurile înregistrând o ușoară creștere cu 1,3% în perioada menționată, până la 3,553 miliarde de euro”, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În aceste condiții, excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare din primele nouă luni ale anului 2014 a fost de 349,6 milioane de euro, mai mare cu 346,3 milioane de euro față de rezultatul obținut în aceeași perioadă a anului trecut, când soldul balanței comerciale a fost de numai 3,3 milioane de euro.

Principalul produs exportat în primele nouă luni a fost grâul, unde livrările externe au însumat 773,7 milioane de euro, pentru o cantitate de peste patru milioane de tone, fiind urmat de țigările de foi și țigarete, cu 499,6 milioane de euro (29.700 tone), și de porumb, care a adus încasări de 394,2 milioane de euro pentru 1,493 milioane tone.

Față de primele nouă luni din 2013, au scăzut exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui, cu 74 milioane euro, și, respectiv, cu 26,4 milioane de euro, cele de carne de pasăre, cu 13,4 milioane de euro, și la orz, produs la care încasările au fost mai mici cu 11,9 milioane de euro, deși volumul total exportat a fost mai mare cu 128.400 tone.

Recordul ultimilor 20 de ani la rapiță, grâu, porumb, animale vii și nuci

România a obținut venituri suplimentare la majoritatea grupelor de produse agroalimentare exportate, însă topul a fost dominat de semințele de rapiță (+145,6 milioane de euro), țigări (+121,3 milioane de euro), grâu (+90,5 milioane euro), porumb (+38,9 milioane de euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+31,7 milioane euro) și nuci (+21,7 milioane euro).

Creșteri înregistrate la  carnea de porc, șroturile de soia, preparatele alimentare, tutunul brut și produsele de brutărie-patiserie 

Pe de altă parte, carnea de porc, șroturile de soia, preparatele alimentare, tutunul brut și produsele de brutărie-patiserie au fost principalele produse agroalimentare importate, la care s-au înregistrat creșteri valorice comparativ cu perioada similară din 2013.

De asemenea, majorări ale importurilor s-au mai înregistrat la carne de pasăre (cu 21,3 milioane de euro), animale vii din specia porcine (cu 21,5 milioane de euro) și ciocolată (cu 14,9 milioane de euro). În perioada menționată, au fost înregistrate scăderi la importurile de zahăr, care au fost mai reduse cu 67.700 tone (minus 63,6 milioane de euro), la porumb (minus 30,4 milioane de euro), țigări (minus 19,6 milioane de euro), precum și la lapte și smântână, unde cantitatea importată s-a diminuat cu 18.600 tone, respectiv cu 6,2 milioane de euro.

Uniunea Europeană principalul partener în comerțul agroalimentar al României

Astfel, în primele nouă luni din anul 2014, livrările de produse agroalimentare către această destinație au avut o pondere valorică de 59,1%, iar achizițiile din statele membre au deținut o pondere de 81,3%.

România a reușit, în 2013, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, față de un deficit de aproape 800 de milioane de euro în anul 2012.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a anunțat că România are șanse să încheie 2014 cu un excedent al balanței comerciale cu produse agroalimentare, pentru al doilea an consecutiv.

“2014 va fi al doilea an în care vom avea balanță comercială pozitivă în comerțul cu produse agroalimentare. Mă uit la cifre și, dacă la opt luni suntem pe excedent, sunt convins că la sfârșitul anului vom fi tot pe excedent. Anul trecut, la opt luni, eram pe deficit, iar România nu a mai avut din 1994 niciun an în care să fie pe excedent, iar acum vor fi doi ani consecutivi, 2013 și 2014. Este meritul fermierilor și trebuie să-i apreciem în consecință, dar trebuie ca și ei să simtă acest lucru în buzunar”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Share on Facebook