Fraudă cu fonduri europene. Percheziții la Ministerul Fondurilor Europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Polițiștii si procurorii DIICOT au efectuat, mai multe percheziții la sediile mai multor firme, și, totodată, potrivit surselor, anchetatorii au descins și la Ministerul Fondurilor Europene.

Anchetatorii au organizat, luni, 37 de percheziții, intr-un dosar de evaziune si spălare de bani, existând suspiciuni ca mai multe persoane ar fi incercat sa acceseze ilegal fonduri europene, se arata int-un comunicat DIICOT.

De asemenea, surse citate de Mediafax, au relatat că descinderile au avut loc și la Ministerul Fondurilor Europene.

Fraudă cu fonduri europene. Cum acționa gruparea

În cauză există suspiciunea ca între 2010-2014, pe teritoriul României (zona București-Ilfov si Moldova), a acționat un grup infracțional organizat ce funcționa pe paliere, cu structura piramidala, “fiecare membru având atribuții clare si precis determinate si care acționa coordonat in scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscala, spălare de bani, înșelăciune, obținerea frauduloasa de fonduri europene, fals in înscrisuri sub semnătura privata, uz de fals”.

Anchetatorii spun ca exista suspiciuni de evaziune fiscala, prin înființarea si utilizarea de societăți comerciale in scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat.

Aceste societăți care erau trecute pe numele “unor persoane modeste material si cu un nivel minim de educație, in special din zonele rurale din Moldova si din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate in fapt de către membrii grupării” făceau “activități subscrise in special obținerii de resurse financiare consistente din activități evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri si servicii către societăți comerciale controlate de diverse structuri infracționale”.

In acest dosar exista si suspiciuni de spălare de bani, “prin preluarea de sume de bani cash de la diverși ‘clienți’, depunerea acestora in conturi bancare, aparținând firmelor controlate de către aceștia, urmata de repunerea acestora la dispoziția ‘clienților'”, dar si înșelăciune, prin “fraudarea unor instituții bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite in baza unor acte falsificate si rerambursarea acestora”.

De asemenea, gruparea este suspectata de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin “obținerea in mod fraudulos, in baza unor acte falsificate de fonduri financiare nerambursabile in cadrul diferitelor programe de finanțare”, fals in înscrisuri sub semnătura privata, “prin falsificarea documentelor necesare înființării si utilizării societăților comerciale si a operațiunilor comerciale si financiare aferente” si uz de fals, prin “folosirea documentelor falsificate in scopul producerii de consecințe juridice”.

Fraudă cu fonduri europene. Numărul societăților de tip fantomă a depășit 100

Aproximativ o suta de persoane vor fi duse la audieri, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). De asemenea, in cauza s-a dispus începerea urmăririi penale si fata de mai multe persoane juridice.

Prejudiciul adus statului roman se ridica 27 de milioane de euro, iar alte aproximativ 20 de milioane de euro ar fi paguba din fonduri europene.

In dosar ar fi implicata si mama fostului prezidențiabil William Brânză. Pe numele ei ar fi fost înființată o firma care înregistra operațiuni fictive privind achiziția de carne, potrivit unor surse citate de Realitatea TV.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE