septembrie 27, 2021

Exportăm grâu și porumb și alte cereale de două miliarde de euro și importăm produse de câteva ori mai scumpe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România a exportat produse agroalimentare de peste două miliarde de euro în primul semestru, exporturile de porumb înregistrând o creștere 66%.

Per total, exporturile de produse agroalimentare au avansat cu aproape 10% (180,9 milioane de euro) față de aceeași perioadă din 2013, în timp ce importurile, totalizând 2,32 miliarde de euro, au depășit cu 1,1% (25,7 milioane de euro) valoarea înregistrată în primul semestrul din 2013, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În aceste condiții, deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare a fost de 295,3 milioane de euro, în primul semestru al anului 2014, în scădere cu 34,5% față de valoarea înregistrată în perioada similară din 2013, când a atins nivelul de 450,5 milioane de euro.

În primele șase luni din 2014, exporturile în țările terțe s-au menținut la nivelul consemnat în aceeași perioadă din anul precedent, în timp ce livrările intra-comunitare de produse agroalimentare au crescut cu 16%. Principalul produs exportat în perioada menționată a fost porumbul (1.074.400 tone), cantitatea livrată fiind în creștere cu aproape 66% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, iar încasările mai mari cu 85,2 milioane de euro, până la 328,6 milioane de euro. Volumele superioare exportate au generat venituri suplimentare la țigări (+83,6 milioane euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+22,9 milioane de euro), nuci (+19,9 milioane euro), produse de brutărie-patiserie (+8,4 milioane de euro).

În topul importurilor s-au menținut, în primele șase luni, carnea de porc și preparatele alimentare, cu o valoare de 118,8 milioane de euro pentru 66.000 de tone, respectiv 81,7 milioane de euro (23.700 tone).

Uniunea Europeană rămâne principalul partener în comerțul agricol al României cu o pondere valorică de 64,6% în privința livrărilor de produse agroalimentare către această destinație și de 80,7% pe partea de achiziții din statele membre UE.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este optimist în privința balanței comerciale pentru anul 2014, în condițiile în care „experiența ne arată că volumul cel mai mare de export este în a doua parte a fiecărui an și atunci există premise importante să avem al doilea an consecutiv cu balanță pozitivă”.

Recent, șeful de la Agricultură spunea că și-ar dori ca cerealele exportate în vrac, mai ales porumbul, să fie folosite în fermele zootehnice.

„România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb şi a producţiei, ca urmare a ariei mari, dar mai avem de recuperat în ceea ce priveşte productivitatea la hectar. Însă, fermierii fac eforturi zi de zi, se orientează din ce în ce mai mult către hibrizi de mare productivitate, astfel că rezultatele sunt din ce în ce mai bune. Totuşi, deși creșterea exporturilor este benefică, mi-aş dori ca porumbul românesc să fie folosit mai ales în fermele zootehnice din ţara noastră, pentru că şi acest sector s-a dezvoltat foarte mult în ultimii doi ani. Tocmai de aceea, în noul Program Național de Dezvoltare Rurală am introdus măsuri care vizează mai ales producţia integrată”, a declarat viceprim-ministrul Daniel Constantin.

România a reușit, în 2013, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, față de un deficit de aproape 800 de milioane de euro în anul 2012.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE